Bali Agadorp Tenganan en rondrit

10 mei 2016

Op nog geen 4 km van het hotel, iets landinwaarts, ligt het dorp Tenganan. Dit is een dorp waar Bali Aga wonen (oud Balinezen), de oorspronkelijke bewoners van Bali. Ze beschouwen zichzelf als een ‘gemeenschap van uitverkorenen’, want ze geloven rechtstreeks af te stammen van Indra, de koning der goden, hun mythische stamvader.

Dit dorp hebben we in de ochtend bezocht. Erg leuk en authentiek! Het is echt een dorp waar nog ongeveer 300 mensen wonen, niet iets dat is opgezet voor toeristen.

Bij binnenkomst in het dorp zaten er een aantal lontarschilders of beter gezegd kunstenaars! Met ijzeren pennetjes graveren ze teksten en miniatuurillustraties in de klein gesneden bladeren van de lontarpalmen. Om de gravures beter uit te laten komen worden ze zwart gekleurd met een mengeling van as en olie. De afzonderlijke lontarbladeren worden bijeengehouden met twee versierde kapjes van sandelhout. Deze info tik ik nu allemaal over uit het ANWB reisgidsje maar het werd ons ook uitgelegd door de ‘Tenganees’ bij wie we zo’n klein kunstwerkje hebben gekocht. Het was weer afdingen:-) Het is een prachtige afbeelding van Ganesha. Onze namen werden er nog speciaal op gegraveerd!

Een van de andere ambachten die in dit dorp beoefend worden is de ingewikkelde handweefkunst van de dubbele ikat, een oude weefkunst. Waar je naar deze oude weefkunst kon kijken hingen de prachtigste doeken buiten. De mensen helemaal niet opdringerig hier!! Je kon rustig overal langs lopen, je werd begroet maar niet blijven zeuren of je wat wilt kopen.

Er liepen kippen met kuikentjes en hanen rond. Het was een constant getok en gekukelekuuuuu. De hanen zijn heel erg mooi!! Ook (helaas) veel hanen in te kleine DSC05903manden, en sommige hanen geverfd in neon-geel of roze :-(.

Aan het eind van de weg lag de school, daar kwamen de vrolijke kindertjes weer met de te grote rugtassen 🙂 Op de achtergrond een groene heuvel met vlak achter het voetbalveld ( immense  bomen!!

Bali352

Nog door een ander straatje gelopen. Daar waren twee mooi aangeklede ondeugende kindertjes. Wel of niet op de foto? Smile, weer gauw weglopen 🙂

Weer bij de auto aangekomen kregen we voor het eerst een klein regenbuitje. Grote druppels maar het duurde maar iets van 5 minuten.Bali359 Korte tussenstop bij de German Bakkery, waar ze het Engels in ieder geval niet goed beheersen 🙂 Ha, ha braekfeast!!!  Op de kaart kijken hoe we de geplande rondrit gingen doen. Ja, in Candi Dasa links af en het geplande rondje tegen de klok in gereden.

Puff ik had het weer moeilijk met wakker te blijven. Gelukkig kwam er een fotostop. Mooi groen rijstveld met de Gunung Agung op de achtergrond.

Daar gingen we weer….weer vechten tegen de slaap.  🙁

Bij een warung op de weg naar Sidemen geluncht met een geweldig uitzicht over de rode peper velden.
Er werden nu rode pepers verbouwd op de rijstterrassen.

Daar kwam een meisje met allemaal tekeningen in haar handen. Of we er eentje wilde kopen. De meeste waren door een vriend gemaakt en een paar door haar zelf. Te schattig!! Daar kan je toch geen nee tegen zeggen.
De tekening die ze vasthoudt hebben we gekocht voor 30.000 rupiah (2 euro).Bali328 Bali366

 

 

 

 

 

 

 

Verder over de drukke weg. Onwijs veel vrachtverkeer! Ergens landinwaarts is een steengroeve waar de vrachtwagens laden en hup met het vrachtje weer naar….??!? Bij elk dorpje dat we inreden stond er een mannetje op het midden van de weg aan wie de vrachtwagenchauffers geld gaven. Een soort tol om door het dorp te mogen rijden?

De rijstvelden rondom Sidemen zouden ook heel mooi moeten zijn. Misschien als je van de weg afgaat want wij zagen het niet. Alhoewel er toch wel een mooi rijstveld was.Bali332 De bedrijvigheid in al die dorpjes was wel weer geweldig om te zien!

Via de drukke kustweg naar Padang Bai waar een mooi strand moest zijn, The “Bloo” Lagoon. Klinkt goed toch?
In Padang Bai was het geen probleem dat we de eenrichtingsweg de verkeerde kant in reden. Een Balinees gaf aan dat we die kant op moesten. Toen ik naar het bord wees
No problem, you can go’. 

Oké!

Het was er niet druk en wat er reed waren scootertjes en daar kan je makkelijk de weg mee delen :-).

Jimmy geparkeerd om even een stukje lopen langs het kleine strand van Padang Bai. The Bloo Lagoon was een baaitje verderop en te bereiken na een klein klimmetje. We wisten niet zeker of we goed liepen, dus ik vroeg het aan de de jongedames die ons tegemoet kwamen. Ja we liepen goed.

He, you were in the same restaurant as we yesterday! 

Ja hoor, ze had gelijk, ze zaten aan het tafeltje achter ons. Wat een toeval weer!

Nog een paar trappen naar beneden naar de Bloo Lagoon die we weer niet konden afdalen zonder dat we “please, please” een paar armbandjes hadden gekocht. Oké, bij deze moesten we wel heel erg afdingen.

One for 80.000, but you can bargain.

Daar ga ik zeker voor afdingen! Het werd uiteindelijk 50.000 voor 4 armbandjes 🙂

Bali340

De Bloo Lagoon was een prachtig klein baaitje! Er was een restaurantje waar we een koud drankje konden nuttigen, want het was weer flink zweten!!

Dat was weer een leuke verkenning van het oosten van Bali.

’s Avonds was het heel gezellig in the Hungry Crocodile (zo’n leuke naam, daarom alleen wilde ik er eten 🙂 ). Er speelde een bandje en er was een Australisch stel dat hun veertig jarig huwelijk vierde en die maakte er een klein feestje van.

Nog 2 nachten te gaan…….

foto’s

 

1 gedachte op “Bali Agadorp Tenganan en rondrit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.