Boottocht Hvar en Brač

Woensdag 23 september

Gisteren tijdens ons fietstochtje een boottrip naar Hvar en Bol geboekt. Fietsjes mochten mee, wat weer superhandig bleek. Zo kunnen we ons  gemakkelijker en sneller verplaatsen. Er waren weer veel nieuwsgierige blikken.

De gladde jongeman die ons overhaalde om de trip te boeken (hij was wel aardig hoor) ‘checkte ons in’ vanochtend. Hieronder ons gesprekje:
‘There are 2 more people from the Netherlands, so that makes 4 on this trip’
‘So you can count?’. ‘Yeah, I can count to 5’
Hij ging uitrekenen hoeveel geld we hem nog verschuldigd waren, we hadden gisteren 30 kn aanbetaald. ‘You don’t need to count we owe you 5 kuna if you can’t count further than 5′ ?? Ha,ha hij moest er wel om lachen.

Er waren wel wat meer mensen aan boord dan hij ons gisteren deed geloven, maar dat bleek op de terugweg wel gezellig.
Eerst over varen naar het eiland Hvar (spreek uit War). Overtocht duurde ongeveer 2 uur.

DSC05036 Kroatie187
In Hvar aangemeerd bij het stadje Jelsa, daar hadden we een uur om rond te fietsen en kijken.
Eerst vanaf de boot naar links gefietst. Mooie kust met uitzicht op het vaste land, het Biokovo gebergte. Dit ruige gebergte vormt het achterland van de Makarska riviera (waar we nu verblijven).

DSC05049

Ook nog even rechts van het haventje gekeken, daar ons broodje opgepeuzeld en weer terug naar de boot.

In 3 kwartier voeren we naar het eiland Brač.
Dit eiland is voornamelijk bekend om zijn goudgele, zwaardvormige strand van Zlatni Rat en het witte kalksteen.

De ondergrond van Brac bestaat uit maagdelijk wit kalksteen zonder aders, die door zijn extreme fijnheid op marmer lijk. De steen wordt als vanzelf gepolijst en krijgt daardoor een zachte glans. Dankzij deze eigenschappen is dit steen als sinds de oudheid een succesvol exportproduct en zijn de stenen gebruikt voor de bouw van de meest prestigieuze gebouwen van westerse hoofsteden, te beginnen bij het Witte Huis in Washington!

De steen is echt mooi dat hebben we hier al gezien bij gebouwen en het plaveisel van de straatjes!

In Bol (daar zijn we aangemeerd) kregen we 3 uur vrije tijd. Hups daar gingen de fietsjes weer in elkaar en rijden maar. Op naar de gouden kaap.
Er is een voetpad naar toe maar daar kon je over de hoofden fietsen dus zijn we heen via de normale rijweg gegaan. Nou ja normaal?!? Jeetje wat was het weer steil!

‘He Ies, kijk een Renaultje 4 langs de weg, die kunnen we mooi fotograferen.’ Kroatie194Wim vond deze wagens vroegâh geweldig (hij had er zelf graag eentje gewild) en ze rijden hier nog gewoon rond! Deze reed trouwens niet meer ?

Zlatni Rat lag er mooi bij en was errug toeristisch. Wij besloten maar richting het naaktstrand te gaan waar rotsjes waren (en wij er veel mooier uit vonden zien) en er meer mensen waren met dan zonder badkleding. Vanaf daar uitzicht op Zlatni Rat.

 

Kroatie198

 

Kroatie196 Kroatie197

Rustig slalommend terug gefietst over het voetpad, wat veel prettiger was dan de rijbaan (niet steil). Mooi pad door de pijnbomen.

Nog ff door het stadje gefietst en weer terug naar de ‘partyboot’.

Op de terugtocht kregen we eten geserveerd met wijn zoveel je maar wilt! Leuk muziekje op de achtergrond en de Polen (dan denken we tenminste) gingen los. Woeha wat een feest. Het was eigenlijk wel gezellig. Polonaise door de boot en de meeste passagiers (op een tienermeisje na die zich volgens ons doodschaamde en de hele tijd over de railing keek) deden mee. Wij deden trouwens ook niet mee met de polonaise  maar genoten er wel van.

La, la, la, laaaaa en daar kwam weer een ‘matroos’ met een kan met 5 liter wijn om bij te schenken. La, la,la,laaaa….en daar was ie weer met de wijn. Echt niet normaal!  Wij Kroatie202hebben het netjes gehouden maar dat was niet bij alle passagiers zo. Ja hoor schenk maar bij! La, laaa, laaa.

De andere boten die voorbij voeren vonden onze boot wel gezellig. Zo ook de mensen die op de kade stonden toen we weer in Baška Voda aanmeerde. Zwaaien en meedansen.

Wat een rust in huisje 526. Hiernaast ook Polen maar die gedragen zich ?.
Morgen weer een dag!

Slaap lekker!

Kroatie203

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.