Brijuni Archipel

10 september 2015

Kroatie11

Wat een heerlijke dag hebben we vandaag gehad. Het was erg leuk in Brunei 🙂 !

Mit dem boot sind wir übergefahren. Brr dar war een frissen wind auf dem boot. In het Deutsch omdat we später met een Duitse groep meegingen met de tour over het eiland. De wind heeft ook de hele ochtend flink gewaaid. Het is de bora, zo vertelde de tourguide, en is een droge, vaak snijdend koude valwind uit noordoostelijke richting die normaal in de winter waait.

Met het treintje gingen we eerst richting het ‘safaripark’. Ja een heuse zeer kleine dierentuin. Op de weg er naar toe vertelde de tourguide van alles over het eiland. We waren op 1 van de 14 eilanden van de archipel, dit was het grootste eiland waarop Tito een residentie had en veel van zijn tijd doorbracht. Die dierentuin is ooit begonnen doordat Tito van allerlei staatshoofden dieren kado kreeg (hij scheen een echte dieren liefhebber te zijn) Tjoek, tjoek daar gingen we …en de bora sneed nog steeds Woejjsjs.

In het ‘safaripark’ een korte break van tien minuten.Er was een geit die ook graag een drankje aan de bar wilde kopen. Erg grappig om te zien. DSC04817 Deze had totaal geen mensen vrees. Zeker de mascotte van het eiland 🙂 . Tjoek, tjoek all aboard…train is leaving again! Oh nee we zaten op een Deutsche Zug  🙂

En de informatie bleef ons toestromen. Over de natuur, de pauwen, de hertjes, de hotels..und so weiter und so weiter. Daar gingen we langs een hele oude olijfboom, wel 1500 jaar oud!! Tjoek, tjoek het was geen stoptrein waar we op zaten….maar later konden we alles van naderbij en in onze eigener zeit aanschouwen tijdens de rondtocht op de huurfiets.

Na ongeveer een uurtje waren we weer terug bij het beginpunt en gingen we te voet naar een gebouw waar een expositie was van opgezette dieren en een foto expositie van Tito en de vele staathoofden (oa Juliana en Bernard!) en beroemdheden die hij op dit eiland ontvangen heeft.
Als afsluiter een bezoek aan een kerkje waar kopieën van Fresco’s waren uit kerkjes in Istrie.  Und die tour war fertig en nu konden we alles nog eens over doen in onze eigen (fiets)tempo.

Allebei een roestig fietsje uitgezocht, helaas zonder versnellingen. Die we echt wel misten bij die paar hellinkjes die we omhoog moesten :-(. Kroatie6

We wilden eerst naar de Dinosaurus pootafdrukken gaan.
Ja daar stond een bordje rechtsaf. Dat was ook het enige bordje  dat we zouden zien. Later bleek ook dat we helemaal de andere kant op fietsten.

Niet getreurd want we kwamen langs een prachtige ruïne van een Byzantijnse nederzetting. Onder de schaduw van een oude steeneik onze eigen meegebrachte boterhammetjes opgepeuzeld met een mooi uitzicht over de zee.
Een beetje over en langs de overblijfselen gelopen en foto’s genomen.

Kroatie12

Plons! Hmm wat was dat? He een waterbassin met felgroene kikkers! Plons!

Kroatie15

Eens op de kaart kijken waar we nou precies zaten. Uhh een beetje uit de richting. Ach ja, zo groot is het eiland ook niet en ook helemaal geen vervelende plek om rond te fietsen (afgezien van die versnellingen die we niet hadden). Mooie bomen, kristalheldere zee, bora die niet meer langs je oren woei Heerlijk!

Dan maar eerst richting de oude olijfbomen voordat we naar de nog oudere dinopootafdruk gingen.

Fietsen over de golfbaan (schijnt jarenlang de grootste van Europa te zijn geweest), door het safaripark en ja daar rechts moest het zijn.
Fietstjes gestald en een klein stukje lopen. Daar stond de dino al te wachten. Ja idd pootafdrukken. Gaaf!!Kroatie20
We vroegen ons wel af of ze wel echt waren, had niet een creatieve Kroaat ze uit staan beitelen

Na 3 uurtjes fietsen vonden we het wel mooi. Als we de boot terug van 4 uur wilde halen moesten we de fietsen terug brengen. Anders moesten we tot 17:30 wachten.
Uiteindelijk maar voor 2 uur fietshuur hoeven te betalen. Dat was aardig!

Mit dem boot wieder zurück. Restaurantje zoeken om wat te eten. Eentje gevonden op een pleintje achter de haven waar we weer prima voor weinig hebben gegeten. Wie wilde er ook alweer een keukentje in het huisje? 🙂

 

Foto’s