Dubrovnik

25 september 2015

Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee, wordt beschouwd als een van de juwelen van het werelderfgoed. Het was een hele rit (2,5 uur enkele rit!) maar die was het meer dan waard!

DSC05070

De rit er naar toe ging ook nog eens door een mooie landschap (terug ook maar toen waren we allebei behoorlijk moe! 🙁 ) . Ook nog een stukje door Bosnië Herzegovina! Kroatie223
Van de Kroatische kust is ongeveer 10 km  onderbroken door een stukje Bosnië.

In de reisgidsjes hadden we al gelezen dat Dubrovnik de duurste stad van Kroatië is. Dat was het zeker!!! $$$$$$€€€€€ Niet normaal!
Lekker de toeristen een poot uittrekken, want die betalen toch wel! 😉

De parkeergarage uitgekozen die volgens het Michelin gidsje 15 kn per uur zou kosten…..nou dat is inmiddels 30 kn geworden!
Stukje naar beneden lopen naar de oude stad en daar gingen we het toeristen geweld in! Eerst voor 100 kn pp de wandeling over de wallen gedaan. Hier geen rode lichtjes 😉 maar heeelll veeelll toeristen en prachtige uitzichten over de zee en de oude binnenstad.

DSC05077 Kroatie225

Veel fotomomenten. Klik, klik , klik Oh, er stond weer iemand voor. Opnieuw! 🙂

Dubrovnik is tijdens de laatste oorlog trouwens flink gebombardeerd. Hier is nu niets meer van te zien. Dubrovnik vond de kracht om dit achter zich te laten. Met internationale hulp en onvoorstelbare gedrevenheid (volgens de reisgids!) begon de wederopbouw. Je zag idd dat er veel gerestaureerd was, maar als je niet weet dat het na een oorlog is geweest denk je dat er gewoon oude gebouwen gerestaureerd zijn om het weer ‘leuk’  te maken voor die duizenden toeristen.

Kroatie226

Placa

Na de wallen door de oude stad gelopen. Stukje over de Placa gelopen. De Placa was vroeger een zee-engte tussen Ragusium (eiland) en Dubrovnik (vaste land) die in de 11e eeuw gedempt werd en zo werd het 1 stad.
Verder door de andere steegjes die vol zaten met restaurantjes. Dat zag er gezellig uit.
Sommige steegjes gingen over in onwijs steile trappen! Echt niet normaal, daar kan je niet in een keer omhoog. Zeker niet met  bijv. 2 zware boodschappen tassen. Hoe doen die mensen dat?!?!?!

Kroatie245

Nog in de Maria-Hemelvaartkathedraal geweest die volgens de overleving in opdracht van Richard Leeuwenhart zou zijn gebouwd uit dank voor Maria. Op de terugweg van zijn kruistocht zou hij tijdens een schipbreuk op Lokrum (eilandje voor de kust)  op miraculeuze wijze zijn gered.

Omdat we nog 2,5 uur terug moesten rijden besloten hier wat uitgebreider te lunchen en dan ’s avonds ’thuis’ wat simpelers (het is een omelet geworden ).
Het was wederom geen koopje!
We gingen in een van die smalle steegjes zitten. Kregen we een plek vlak naast de wc. Daar hebben we dus niet lang gezeten ? Wat irritant zeg al die mensen die achterlangs lopen en ook niet de meest aantrekkelijk plek (naast de WC) om te eten. Dus na een paar minuten al naar binnen verhuisd.
Wat een rust in deze hectische stad! Helemaal niet erg om binnen te zitten.

Op de terugweg zaten we allebei te vechten tegen de slaap (we waren om 6 uur opgestaan). Isa had het gevecht al gauw verloren 🙁 . Wim (de chauffeur) bleef gelukkig (met moeite) wakker.  Na mijn hazeslaapje van 15 minuten heb ik mijn taak als bijrijder weer serieus genomen en flink tegen hem aan gekletst om hem wakker te houden.

Weer in mobile home 526 bleek wederom hoe moe we waren. Ons idee om morgen naar Mostar te gaan hebben we gaan laten varen. Het moet prachtig zijn maar ook dit is 2,5 uur enkele reis. Geen goed idee om dit twee dagen achter elkaar te doen.

 

Foto’s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.