Espigon Atravesado en La Tosca

6 september 2018

Het boerengehucht La Tosca met het ‘grootste’ drakenbloedbomenbos ter wereld.

Na gisteren een rustige dag, we hebben St. Cruz bezocht, vandaag weer tijd voor wat intensiever gewandel.  
Na het ontbijt op het terras, ga ik me klaar maken voor de wandeling.  Als ik na 15 minuten weer buiten komt, regent het.
Dat hadden we niet afgesproken!  Ach ja misschien wel beter dan in de brandende zon te wandelen,  alhoewel we de zon in het dichte bos van Los Tilos sowieso niet veel zullen zien.

Vandaag doen we een wandeling dieper het laurierbos in naar het uitkijkpunt Espigon Atravesado. Volgens zowel de wandelgids als de ANWB gids een wandeling van 4 km, runkeeper geeft, als we klaar zijn met de wandeling, 7,22 km aan. 
Nu hebben we wel iets verder gelopen dan de officiele wandeling maar een verschil van 3 km….?!?!?

De wandeling gaat over een breed bospad, licht stijgend omhoog. Voordat we het bos in lopen voelen we nog wat lichte regen, in het dicht begroeide bos is het droog en donker. De ISO op de camera moet ik flink opschroeven.  Het pad is niet zo saai als in de wandelgids omschreven, het is rustig en er staan prachtige bomen. Zo nu en dan hebben we een kijkje naar beneden in de Barranco del agua. Na ongeveer 50 minuten lopen wordt het pad steiler en ik slapper. Mijn bloedsuiker is dramatisch laag en is nog verder dalende 🙁 .  Even zitten op een steen langs het pad want verder op ziet het er nog steiler uit. Eerst weer op krachten komen. 
Na 10 minuten gaat het weer en wandelen we verder, we blijken al dicht bij het uitkijkpunt te zijn.  Een wegwijzer geeft aan dat we naar links moeten. 

Dit laatste stuk omhoog gaat over een smalle rand van een uitstekende rots, gelukkig zijn er ballustrades. Ik vraag me wel gelijk af hoe ze dit hebben aangelegd? 
Het uitkijkpunt biedt plaats aan twee personen en een geweldig uitzicht over het bos!  Er staan twee andere wandelaars ongeduldig te wachten waardoor we niet goed te tijd nemen om foto’s te maken 🙁

We schuivelen weer terug naar beneden langs een aantal tegenliggers. Wim is aan het filmen. Ik hoor gestommel, Wim zet zijn voet verkeerd neer en hij struikelt, blijft gelukkig overeind en staat opeens wel heel dichtbij met de telefoon. Het filmpje is erg grappig 🙂 

We lopen nog een stuk verder over het pad langs de kloof, het wandelgidsje geeft aan dat je na 15 minuten bij een brug over de kloof uitkomt. 
Het is een prachtig laatste stuk door het bos! 

Na de brug gaat het pad verder naar de bronnen Marcos en Corderos, slechts te doen voor zeer ervaren wandelaars staat er in meerdere talen op een bord aangegeven. In het wandelgids had ik al gelezen over deze zware wandeling!

Een jong stel spreekt ons aan en vraag of dit het pad is naar Marcos en Corderos en of wij daar heen gaan. Ze hebben gympen aan, de man draagt een zware camera tas de dame een simpele rugzak. 
Nee, we lopen niet door. Het is een zware wandeling, door tig tunnels en een flink hoogte verschil (1000 m !). Hebben ze het bord vlak voor de brug niet gezien? Jawel, maar ze zijn waarschijnlijk nog jong en onbezonnen.
Ik raad ze af om door te lopen en dat advies volgen ze op.

De wandeling terug naar de auto gaat twee keer zo snel als de weg omhoog, we halen menig wandelaar in.

We gaan La Palma verder verkennen. We rijden een stuk noordelijker naar het uitkijkpunt La Tosca. Vanaf hier is het een kleine wandeling (ong 10 minuten) naar het gehucht La Tosca waar meer drakenbloedbomen (drago’s) dan huizen staan.

De drakenbloedboom is, ondanks zijn naam en de hoogte die hij kan bereiken, geen boom.  Het is een eenzaadlobbige plant die geen jaarringen kent. De leeftijd wordt geschat aan de hand van het aantal vertakkingen

De naam drakenbloedboom dankt het aan roodachtige hars die de plant uitscheidt als de bast wordt ingesneden of de bladeren worden gekneusd.

We lopen naar beneden met een mooi uitzicht over La Tosca en in de verte de noordelijke kust van La Palma.  Wat een fotogenieke plek! 

We vermaken ons ongeveer 45 minuten, lopen het steile stuk terug omhoog, stappen in de auto en rijden weer huiswaarts. 

De laatste avond in dit huis, morgen verkassen we naar het noord-westen…..nog 2 weken te gaan!