Gunung Kawi en Petulu

Vandaag ook een beetje Koningsdag voor ons; we hebben de Koningsgraven van Gunung Kawi  (Berg van de poezië) bezocht.

Bali116

De tip van de Lonely Planet was om deze plek zo vroeg mogelijk te bezoeken om zo in alle rust en relatieve koelte ervan te kunnen genieten.
Om 7 AM gingen we op pad met Jimmy (ons barreltje). Het was volgens Mapsme ongeveer 30 minuten rijden. Dat klopte precies!
Wat niet klopte was Jimmy’s kilometerteller, 140 km per uur op zo smal weggetje. Ha, ha dat hadden we echt niet overleefd met die snelheid!

Jimmy weer wat gerust gegund op de nog volledig lege parkeerplaats. Sarongs mee want die moet je aan op deze heilig plek. Voor Wim was het niet echt wat zo’n doek om want hij bleef er constant in hangen met zijn voeten. Erg charmant stond het ook niet met de lange broek en Palladiums er onder 🙁

Eerst maar eens wat informatie over deze plek:

Veel Balinezen geloven dat de mythologische reus Kibo Iwo de stenen monumenten heeft gemaakt. Met zijn enorme nagels zou hij de koningsgraven in één nacht uit de rotsen hebben gekrabt.
Altijd leuk die mythes maar de waarheid is dat ze in de 11e eeuw door doodgewone mensen zijn uitgehouwen in het tufsteen van de rotswanden die het nauwe dal van de heilige rivier Pakerisan omzomen.

DSC05536

Bij de ticketbalie was nog niemand, het toegangshek stond wel open. Doorlopen en we betalen wel als we weer naar buiten gaan. Vanaf de ingang loopt een trap omlaag de diepe kloof in. Je loopt langs souvenierskraampjes en langs prachtige rijstterrassen.  Prachtig in het ochtendlicht, en het was nog zo lekker koel, al duurde die koelte minder lang dan gehoopt 🙁 .

Voordat we het heiligdom betraden wat heilig water over ons heen gesprenkeld en de Sarongs omgeknoopt.

Bali112 DSC05488

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We waren er helemaal alleen !! Wat een rust! Het lag in een prachtige tropische zetting!
Zoemmmmm helaas ook muggen, twee hebben mij weer te pakken gehad door mijn broek heen 🙁

Er zijn in totaal 9 rotstempels en die liggen dicht bij elkaar. Vier aan de linkerkant van de heilige rivier de zgn graven van de koninginnen en aan de rechterkant nog 5 tempels. Het zijn geen dodentempels maar gedenktekens voor Balinese heersers.

Het was niet zo groot als gedacht, het is vooral een mooie plek om te bezoeken en foto’s te maken. Heerlijk zonder het gedrang van honderden andere toeristen!! Het was inmiddels half 9 en het werd wel tijd om de klim weer omhoog te wagen Om 10 uur moesten we weer terug zijn bij het Guesthouse voor het ontbijt.
Puff wat een hoge treden! Net naar beneden leek het helemaal niet zo erg. Nee dat klopte want we liepen een verkeerde trap omhoog.

Dat was eigenlijk niet zo erg want we kwamen bij een rijstveld uit (deze lag overigens wel vlak naast het juiste pad) waar we een stukje langs hebben gelopen. Prachtig weer!!

Bali127

Het was trouwens gedaan met de koelte; het onafgebroken zweten kon weer beginnen en het was nog niet eens negen uur!

Volgens de Lonely Planet zou je rond dit tijdstip nog ‘cool air’ hebben om de klim omhoog te doen. Not!!!

De souvenierskraampjes waren inmiddels open en het was moeilijk om er langs te komen. Bij Jimmy bleef een vrouwtje me een Sarong aanbieden.
100.000?’
No thanx I already got one.’

Ze kroop bijna in de auto. De prijs bleef zakken. Uiteindelijk heb ik hem toch gekocht voor 50.000 🙂 Hij is echt wel heel mooi en hopelijk heeft ze er nog iets aan verdiend.

Met 80 km per uur (ha, ha echt niet) gingen we weer terug naar Ubud. Stipt om 10 uur kwamen we aan. De ontbijtbordjes stonden al klaar op het tafeltje op ons balkon. Het was weer smakelijk.

Rest van de dag relaxt gedaan, even bij het zwembad gezeten, aan de overkant van de straat de lunch genuttigd en om half 5 gingen we weer op pad.

In het plaatsje Petulu (iets ten noorden van Ubud) komen tegen de avond duizend reigers aan vliegen. Ze nestelen zich in de bomen waar ze overnachten. Bijzonder is dat dit voor het eerst in het jaar 1965 zonder een duidelijke reden gebeurde en ze dit daarna bleven doen. Het schijnt elk jaar meer vogels te worden.  De dorpelingen geloven dat deze vogels geluk (en nu vooral toeristen!) brengen, dit ondanks de stank (het rook behoorlijk) en de rotzooi van al die vogelshit!

Aan de ingang van het dorp was een parkeerplaats, voor 40.000 Rupiah konden we van het schouwspel genieten. Te grappig dat je moet betalen om het dorp in te kunnen, op een scootertje kan je gewoon doorrijden.  Ach ja ze hebben een parkeerplaats gemaakt, en laten ze er ook gewoon lekker wat aan verdienen.
In het midden van het dorp in het Community Center zouden we het beste uitzicht hebben. Aan de ene kant uitzicht op de vogels en aan de andere kant een rijstveld met zonsondergang.

Het uitzicht op het rijstveld met zonsondergang was fantastisch!!
We hadden eigenlijk verwacht dat er honderden reigers te gelijk zouden komen aanvliegen maar dat was natuurlijk niet zo. Er zat al een flink aantal in een boom en beetje bij beetje kwamen er steeds meer bij.

DSC05565

 

Dat was wel ff leuk voor een uurtje. Onder de bomen met de reigers weer terug naar de auto, en…. zonder witte shit op ons 🙂

Het avondeten weer bij Warung D’Ubud genuttigd, dezelfde als 2 dagen geleden. We wilden in de tuin zitten. Dat hebben we 10 minuten vol gehouden, prachtige plek maar wat een hitte! Gauw naar binnen onder een ventilator. Wel een fotootje als bewijs!

IMG_9481

Eten was vandaag minder dan van de week. Jeetje weer 20 minuten terug lopen naar Nyonman Sandi, wel goed voor de verbranding van je eten 🙂

Morgen gaan we naar Jatiluwih om nog maar eens wat meer gaan genieten van prachtige rijstvelden en jungle! Zo benieuwd naar het verblijf, de safaritent lijkt me fantastisch. Wim leest wel net een recensie dat je geen angst voor insecten of spinnen moet hebben 🙁

IMG_9459

 

Foto’s

 

 

 

2 gedachten over “Gunung Kawi en Petulu

 1. Wat een mooie plek op dat terras, mooi plaatje!
  En geweldig die witte reigers. als je hier een witte ziet ben je spekkoper!
  Ik ben benieuwd naar jullie tentenavontuur, hoop dat het niet een te traumatiserende ervaring wordt ????

  Groetjes, Ellen

 2. Wat een mooie plek op dat terras, mooi plaatje!
  En geweldig die witte reigers. als je hier een witte ziet ben je spekkoper!
  Ik ben benieuwd naar jullie tentenavontuur, hoop dat het niet een te traumatiserende ervaring wordt ????

  Groetjes, Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.