Head smashed in Buffalo Jump

4 juni 2011

 

canada397 IMG_5380

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn we in Head smashed in Buffalo Jump geweest. Dat is een van de oudste en best bewaarde jachtgronden van de Noord-Amerikaanse indianen (Blackfoot). Al meer dan 5500 jaar geleden dreven indianen hier bizonkudden over de rand van de klippen van de Porcupine Hills, om zich zo te verzekeren van vlees voor de winter.

Het was prachtig weer (op weg er naar toe was het nog bewolkt), alsof de zon daar speciaal voor ons ging schijnen (we wish) Het landschap was erg mooi! Vanaf de klip had je een heel weids uitzicht over de prairies en de besneeuwde Rocky Mountains.

Er waren geen bizons maar wel geinige marmotten!

In het museum was allerlei informatie over de leefwijze van de prehistorische prairie-indianen en de latere Blackfootindianen. Er was ook een film die liet zien hoe zo’n kleine groep indianen in staat waren reusachtige bizonkudden over de rand van de afgrond te drijven.

De naam Head smashed in Buffalo Jump is gebaseerd op een 150 jaar oude indiaanse legende:

Een jonge Blackfootkrijger was onder een uitspringende rots gaan staan om de jump te kunnen gade slaan. Het was die dag een buitengewoon geslaagde jacht. De op elkaar vallende bizons hoopten zich steeds meer op, waardoor de jongeman al snel tussen de bizons en de rotswand beklemd raakte. Toen de indianen de dieren weghaalde om ze te slachten, troffen ze de jonge krijger aan met een verbrijzelde schedel (head smashed in).

Al met al hebben we  een erg leuke middag gehad!

De camping waar we van plan waren naar toe te gaan, vlak bij Head Smashed In, zag er er niet zo geweldig uit. We zijn een stukje terug gereden naar Fort Macleod, waar we ook een camping hadden gezien incl gratis wifi.

Het internet werkt, dus we kunnen zo weer wat uploaden. Veel lees en kijkplezier (ook een aantal nieuwe foto’s geplaatst van de afgelopen dagen)!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.