Jerash

26 maart 2018

Waren we gisteren nog in een grote desolate vlakte, zijn we vandaag in een mooi groen heuvelachtig landschap.  We zijn ong 50 km ten noorden van Amman in Jerash.
Het hotel waar we in verblijven heeft betere tijden gekend. Het heeft een prachtige ligging in een olijfboomgaard, met mooi uitzicht over de omgeving.  De kamer is heerlijk ruim en we hebben een balkonnetje. Het bad fungeerde prima als wasmachine, de was gisteravond in de kamer opgehangen en vanochtend was het al droog!  Hebben we in een droogtrommel geslapen?

De rit gisteren van Amman naar hier verliep prima. In Amman was het weer een uitdaging om je plekje op de weg te veroveren en te behouden. Uit de stad was het een verademing, we reden door een mooi groen, heuvelig landschap.`
In Jerash had Mapsme een alternatieve route richting het hotel, over een smal en bochtig weggetje, maar het klopte.

Koffers achtergelaten, kamer was nog niet klaar, en op naar Jerash om de oude Romeinse stad te bezoeken.
Daar was het wel erg druk en bijna op het heetst van de dag. Het leek ons beter om eerst wat te gaan eten en dan later op de middag terug te komen.

Zo gezegd zo gedaan. Alhoewel….parkeerplek vinden….maar dat ging sneller dan gedacht. Toen bedachten we dat we wat bier en wijn wilden inslaan. Tja dat is hier nogal een probleem, dat zal wel alleen in special winkels te verkrijgen zijn.  Waar wij liepen waren die er in ieder geval niet.

Langs de weg wandelende toeristen willen volgens de Jordaniers allemaal vervoer. Car? Taxi? Where are you going?  Ze zijn hier in ieder geval niet opdringerig. No thank you, en ze rijden door.

Eens kijken op Mapsme of er een restaurant in de buurt is. Lebanese House, was een klein stukje teruglopen.

Zou het wel wat zijn, geen recensies op Mapsme? (Als die daar al door iemand gegeven worden) Eens kijken in de Lonely Planet welke restaurants daar getipt worden. Tip nr 1 Lebanese House! En kijk eens wie er allemaal gegeten hebben?

Wij nu ook, al zullen wij niet op bovenstaande lijst worden opgenomen 🙂 .


Ik dacht laat ik allerlei verschillende hapjes bestellen, niet wetende hoe groot de porties zijn. Pufff het was wel wat veel voor de lunch, wel erg lekker. De Jordanese wijn (JR = Jordan River)was ook erg lekker!

Met onze buikjes rond gegeten togen we naar het oude Romeinse Gerasa. Het was 5 minuutjes lopen.

Hoe het daar was? In een woord F A N T A S T I S C H!
Daar liepen we door het oude Gerasa, eenstad waarvan de eerste stenen in de 2e eeuw v.Chr door het Griekse leger van Alexander de Grote zijn gelegd. Vanaf het jaar 69 v.Chr werd het een Romeinse stad.

Het was een rijke welvarende stad, en dat kon je nu nog zien. Als eerste liepen we de boog van Hadrianus tegemoet, in 129 n.Chr gebouwd ter ere van het bezoek van keizer Hadrianus.  Imposant!


Onder de boog door, langs het hippodroom en we betraden de oude stad via de zuidelijke poort. Daarna het ene indrukwekkend bouwwerk na het andere.  Het ovale forum, 80 bij 90 meter met een mooie rij zuilen. Aan de zuidwestkant van het forum zagen we de tempel van Zeus.

Vanaf het forum liepen we verder over de 800 meter lange Cardo, de hoofdstraat van Gerasa. Alsof we even terug in die tijd gingen, je zag de karrensporen uitgesleten in de keien!

Ongevraagd kregen we informatie over de pilaren van het Agora (binnenplein). Onder eentje lag een sleutel.

‘Look at the key? You see how  I can move the column.Earthquake proof.’
Now put your thumb under it‘ vervolgde hij tegen Wim, die de instructie lijdzaam opvolgde. Je kon de beweging van de tonnen wegende pilaren hierdoor zelf ervaren en daarna ‘Come, come’

Wij braaf meelopen. Hij ging er redelijk snel doorheen.
 ‘Look, look here’. We kregen niet de tijd om de ene informatie te verwerken of de volgende stroom kwam al over ons heen.

Op zijn aanbod om de rest van de stad onder zijn begeleiding te zien, zeiden we natuurlijk nee.
Op ons eigen tempo en zonder echt te weten wat we zagen, dat heb ik inmiddels al wel gelezen 🙂 , liepen we verder en we genoten volop.

We gingen van de Cardo af, omhoog via een pad met duizenden miljoenpoten richting de Tempel van Artemis.
Even uitzweten in de koelere tempel, een theetje erbij.
De theeverkoper wilde graag een foto van ons maken, for free. We moesten tussen de pilaren staan en hij maakte een verticale panoramafoto. Zeer leuk resultaat!


We liepen verder en merkten dat het qua temperatuur een stuk aangenamer was. De zon nam al in kracht af.  Dat gaf ook mooi licht.

We hebben ons nog tot 17:30 weten te vermaken. Zo laat op de middag kan je hier het beste zijn!

Het theater bezocht, waar ook een groep schoolmeisjes zich lekker druk en giechelig amuseerde. Twee muzikanten brachten wat leven in de brouwerij. Ik wist niet dat ze hier ook doedelzak speelden.

Als laatste naar de Tempel van Zeus met een prachtig uitzicht over de stad.
Weer flink onder het stof gingen we moe maar voldaan hotelwaarts.


FOTO’S

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.