JORDANIE

‘A dream without a plan is just a wish’

Na zo veel jaar dromen van een bezoek aan Petra gaat het er dit jaar (2018) van komen, we gaan op reis naar Jordanië.  Een droom die werkelijkheid wordt! 

Ons plan is als volgt uitgewerkt:

23 maart laten we ons met het vliegend tapijt genaamd  Royal Jordanian  vervoeren van Amsterdam Schiphol naar Amman.

In Amman verblijven we 3 dagen. De 3e dag wordt de huurauto gebracht en willen we de woestijnkastelen ten oosten van Amman bezoeken. De oorsprong van deze kastelen ligt in de Romeinse tijd, de 2e eeuw n .Chr. De kastelen zijn niet de enige erfenis die de Romeinen hebben achtergelaten. Het gebied ten noorden van Amman tot ongeveer Damascus werd in de Romeinse tijd aangeduid als Decapolis (tien steden).  Het waren welvarende, imposante steden, zo ook de ruïnes. Jarash, die we op dag 4 bezoeken, is een van de best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld.

In Jarash verblijven we twee dagen. Dag 2 willen we wandelend doorbrengen in het bosreservaat Ajloun  In dit bos groeien steeneiken, pistache- , johannesbrood- en aardbeibomen met in het voorjaar een tapijt van wilden bloemen. Ook kans (als is het een kleine) om wildlife  te spotten waaronder de gestreepte hyena.

De volgende dag gaan we, 400 meter onder zeeniveau, dobberen op de Dode Zee. Je blijft drijven vanwege het hoge zoutgehalte, het water bevat 10 x meer zout dan de zee, zo’n 33%. 

We tuffen langs de Dode Zee verder zuidwaarts naar het  dorp Dana, gelegen in het biosfeerreservaat Dana   Dit is het grootste natuurreservaat van Jordanie met volop wandelmogelijkheden. 

We komen steeds dichter in de buurt van één van de 7 wereldwonderen…maar eerst naar het kleine zusje, Klein Petra. Hier overnachten we in een bedoeïenenkamp gelegen onder de rotsen van Klein Petra, met de toepasselijke naam Seven Wonders Bedouin Camp.

Klein Petra lig op slechts 10 minuten rijden van Petra. We zijn daar 2 dagen en kunnen door die korte reistijd de eerste dag al vroeg beginnen aan de ontdekking van deze magnifieke plek! 

Petra is zo’n 2500 jaar geleden gebouwd door de Nabateeërs. Nou ja gebouwd, de stad is uitgehouwen in het zachte rode zandsteen. De stad floreerde enkele honderden jaren, het was een plek waar belangrijke handelsroutes samenkwamen. Vanaf de 4e eeuw n.Chr. raakte het in verval en aan het eind van de 8e eeuw was het geheel verlaten. 
In 1812 herontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhard.  

In de voetsporen van Lawrence of Arabia gaan we naar Wadi Rum, een uitgestrekte zandwoestijn in het zuiden van Jordanië.  Het levensverhaal van Lawrence en zijn connectie met Jordanië leer ik uit de reisgids, leuk om te weten. De beschrijving van Wadi Rum, fantastisch! 

Een van de spectaculairste landschappen ter wereld! 
De woestijn, de open ruimte, de sterrenhemel en de stilte zijn overdonderend!

Ook hier overnachten we in een bedoeïenenkamp.

Na deze zee van zand gaan we in Aqaba de onderwaterwereld van de Rode Zee ontdekken. Snorkelen maakt onze vakantie compleet! Wie weet zien we wel de grootste vis ter wereld, de walvishaai.

Onze laatste bestemming ligt weer noordwaarts,  Madaba ‘ de stad van de mozaïeken’.  In de Sint-Joriskerk ( meer dan 1/3 van de inwoners van Madaba is christen) ligt het meest bijzondere mozaïek, een 6e eeuwse kaart van Madaba.  

Aan het eind van deze reis kunnen we zeggen:

‘ We love it when a plan comes together’ 

And i think to myself what a wonderfull world