La Palma ' Het steilste eiland ter wereld'

La Palma het meest noordwestelijke eiland van de Canarische Eilanden 762 km2 groot, alhoewel groot? Het is kleiner dan de provincie Utrecht!

Wat het ontbeert in oppervlakte maakt het goed in hoogte. Het staat bekend als het ‘steilste eiland ter wereld’. Het hoogste punt is de Roque de los Muchachos (2426m).
Om er te komen passeer je de vijf vegetatiezones die het eiland rijk is. Je moet geen last hebben van wagenziekte want je slinger de slangt over een weg met 400 bochten! 
Eenmaal boven adem je de schone lucht in en geniet je van een geweldig uitzicht over de Caldera de Taburiente.

Het nationale park Caldera de Taburiente is de grootste erosiekrater ter wereld.
Een rotsboog  van 9 km doorsneden, met basaltwanden die 1500 m de diepte in gaan!

De  lucht op La Palma is zo helder en schoon dat de Roque de los Muchachos de beste locatie in Europa is om de sterrenhemel te bestuderen. plek voor een sterrenwacht. 

Wandelparadijs

Als je ons kent weet je dat we wandelliefhebbers zijn. We hebben al aardig wat kilometers versloft in zowel binnen- als buitenland.  La Palma hebben we natuurlijk niet voor niets uitgekozen het is een waar wandelparadijs!
Er is meer dan 1000 km aan gemarkeerde wandelpaden. Dit zijn eeuwenoude wandelpaden, aangelegd met het geld dat door de koning ter beschikking werd gesteld en daarom caminos reales (koningspaden) genoemd. Een van de mooiste wandelingen is over het wandelpad GR-131 deze gaat door de centrale caldera, de kloven en laurierbossen van het noorden en naar de vullkanen van het zuiden, ‘slechts’ 86,9 km lang. 
De gehele wandeling zullen we niet doen, maar zeker een gedeelte er van. 

Inspiratie voor wandelingen hebben we opgedaan via het boek La Palma ‘ontdek de verborgen schatten’ van www.lapalma-oceaanzicht.nl

De vegetatie van La Palma bestaat uit subtropische bossen, laurierbossen met enorme varens, maar ook uit lagergelegen lavavelden met vetplanten en cactussen en niet te vergeten de drakenbloedboom. 

 

Drakenbloedbomen (Drag0)

Voor de laatste ijstijd kwam deze
‘boom’ voor in het gehele Middellandse Zeegebied maar is nu uniek voor de Canarische eilanden, Madeira, Kaapverdië en Marokko.

De naam dankt deze ‘ boom’  aan het stroperige sap dat rood  kleurt als het in contact komt met de lucht. Een  medicinaal wondermiddel en helend smeersel.
De ‘boom’ is eigenlijk geen boom omdat deze geen  jaarringen heeft. De leeftijd kan worden afgemeten aan de vertakkingen die hij om de ongeveer 12 jaar maakt.

De grootste Drago op La Palma staat in Las Tricias waar ook een bescheiden drakenbloedbomenbos is.

Wat kan je nog meer doen op La Palma?

  • Je kan er genieten van relatieve rust, want het is het minst toeristische eiland van de Canarische Eilanden.
  • Bezoek een stad (Santa Cruz, Los LLanos). Struin door het mooie historisch centrum, met natuursteen geplaveide straatjes en levendige pleintjes.
  • In het noorden zijn nog authentieke boerendorpen waar Palmeros leven zoals nog honderden jaren geleden. 
  • Voor de kust van La Palma is er een grote kans om dolfijnen te zien, er leven 26 (!) soorten walvissen en dolfijnen in de Canarische wateren! Zullen we ze alle 26 zien tijdens een boottochtje?
  • In het zuiden kan je de zoutpannen ‘Salinas de Fuencaliente’ bezoeken.
  • Proef één van de Palmese lekkernijen; papas arrugadas (gerimpelde aardappels),  Malvasia wijn, almendrados (amandelkoekjes), en queso palmero (geitenkaas).
  • Op La  Palma vind je geen mooie uitgestrekte witte zandstranden, maar voornamelijke kleine, intieme met zwart lavazand of kiezels bedekte stranden. Playa Zamora, niet ver van ons hotel, heeft kristalhelder water en is zeer geschikt om te snorkelen.

Wat wij hebben gedaan en het delen waard vinden? Lees het in het verslag en kijk mee met de foto’s en video’s!

And I think to myself 'what a wonderful world'