Ljubljana

Holland here we come!

We zitten  op de snelweg, Würzburg net achter ons gelaten. Hopelijk gaat de reis vandaag voorspoediger dan gisteren 🙁  Het was weer een rampenplan op de Duitse Autobahn, wegwerkzaamheden, ongelukken van de ene Stau naar de andere. Het hotel dat we nog even snel geboekt hadden op booking.com was super. Lekker dicht bij de Altstad, heerlijke bedden en douche en smakelijk Frühstück vanochtend! 
Maar nog even terug naar de stad der liefde Ljubljana….?

30 september 2015

Na nog een laatste groet aan Donkey..iaaa,iaaaa lieten we de nog immer in nevel gehulde Plitvicka Jezera achter ons.

Op naar Ljubljana, hoofdstad van Slovenië. Het Sloveens woord voor liefde (ljublezen) is er in verweven! Vandaar de naam stad der liefde.

Het was ook een liefelijke, relaxte stad. Volgens de Financial Times (volgens het ANWB reisgidsje 🙂 ) : ‘Ljubljana is een van de laatste verrassingen in Europa, een Praag zonder drukte’.

‘Ljubljana is misschien wel de gezelligste hoofdstad van Europa: de straten aan de voet van het middeleeuwse kasteel worden door speelse vormen van barok en jugendstil gedomineerd, verkeersluwe pleinen en boulevards zorgen voor een ontspannen sfeer.’

Na deze korte introductie weer terug naar onze ‘avonturen’ :-).
De reis ging voorspoedig, heerlijk rustig op de wegen. Nog even genieten!
Om 12:30 uur stonden we al voor hotel Nox.

Bij het inchecken konden we uit drie kamers kiezen. De kamers zijn met verschillende thema ingericht, zien er allemaal super uit!! De kamer Hansel & Gretel konden we gelijk in, dus die maar gekozen. 
Wat heerlijk zo’n luxe hotelkamer, na het appartement in Plitvice. Die was op zich prima maar hier kunnen we toch echt wel van genieten…en dan vooral    ‘s-nachts…zzzzzooooo dat sliep lekker!!!

Hotel ligt wel buiten het centrum (7km) maar daar hebben deze twee reizigers de Brompton vouwfietsjes voor. Wat een plezier hebben we van ze gehad deze vakantie. Bij de receptie nog even een stadskaartje gescoord.

Super makkelijk gewoon 7 km immer gerade aus..en daar waren we in het autovrije centrum.
Wat een relaxte, gezellig sfeer, veel jongeren (studenten) en de gebouwen echt super mooi! Veel restaurantjes en barretjes waar (ondanks de temperatuur van 10 graden) veel mensen buiten zaten.

Al fietsend het centrum verkend (dat niet zo groot bleek te zijn). De fietsjes omhoog gezeuld naar het kasteel (OMG wat was dat steil…au mijn kuiten!!). Rondje om het kasteel gefietst, vanaf daar mooi 360 graden uitzicht over de stad.
 De opgevouwen fietsjes mochten mee in het kabelbaantje naar beneden.

Nu nog op zoek naar een restaurantje.
Inmiddels was er een windje opgekomen waardoor het best wel koud was. Ik kon mijn vingers nauwelijks meer bewegen. Dus maar een shawl en wanten gekocht bij de H&M, die later (toen was er geen wind meer) weer veel te warm bleken ha, ha.

Na een prima avondmaal weer de 7km teruggefietst naar het hotel. In de lounge een koffie genomen, later nog een biertje en we waren klaar voor de heerlijke bedden. ZzzZZzzzzzzz

 

1 oktober 2015

Gisteren hadden we toch nog een paar dingen gemist in de stad. Da’s ook handig als je (zoals ik altijd doe) achteraf pas gaat lezen wat er te zien en te doen is. 
In dit geval niet zo erg want we hadden nog een hele dag in het lieflijke Ljubljana!!

Daar gingen we weer immer gerade aus en dan iets eerder naar rechts en door en om het Tivoli Park. Mooi, groot! stadspark. Het was eigenlijk meer een groot bos. Veel sportmogelijkheden. Een heel parcours om te hardlopen en er was zelf een kunst skischans! 
De heuvel op bleek toch wel erg zwaar met de fietsjes (zulke kleine wieltjes je trapt je helemaal het melkzuur) dus dat werd lopen. Naar beneden ging weer een stuk makkelijker :-).

Ljubljana33 Ljubljana34

 

In het centrum eerst naar de drakenbrug (die we gisteren dus gemist hadden) Ljubljana’s eerste Art Nouveau creatie uit 1901. De draak is verbonden met de legende van het ontstaan van Ljubljana, iets met Jason en het gulden vlies en een draak die hij verslagen heeft :-).

IMG_0934 Ljubljana39

 

 

Jeetje op dit tempo (we rijden 180 km!!) en zonder files is het wel heel snel weer thuiskomen!

Eerst even de innerlijke mens verwennen. Lunchtime! Daarna op zoek naar de overblijfselen van de Romeinse stad Emona gesticht door keizer Augustus in het jaar 13 BC.

Door naar de botanische tuin (zo handig die fietsjes, had ik dat al geschreven 🙂 ). Deze stelde niet zoveel voor, vonden wij. Bomen waren wel erg mooi, maar al die bij elkaar gescharrelde planten (misschien ligt het ook aan het jaargetijde) konden ons niet echt bekoren.

Langs de rivier terug naar het centrum. He, wat zwemt daar in het water? ‘Wim, kijk een otter!!’
Het bleek, na het aan een voorbijganger te hebben gevraagd, of een muskus- of een Ljubljana52beverrat te zijn (we denken het laatste). De diertjes zijn vanuit Zuid-Amerika geïmporteerd voor hun vacht. Er was stroomopwaarts een fabriek die inmiddels gesloten is en de dieren zijn losgelaten of wellicht ontsnapt. Ze (het waren er inmiddels 3) waren echt schattig!

In het centrum een kneuterig keukenschort met mijn naam erop geborduurd gekocht. In het oudste huis van Ljubljana (dat claimen ze) gegeten en (zonder shawl en handschoenen want die had ik nog steeds niet nodig :-)) weer op naar Hotel Nox op de nog steeds zo handige fietsjes.

Daar wederom genoten van een heerlijke nachtrust! Dromen van al die fantastische momenten in Hrvatska en Slovenie……..

???

Dag heerlijke vakantie….Nederland we komen er aan 🙁

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.