Mesa Verde NP

19 mei 2014

Vandaag onze eerste relaxte dag! Was ook wel nodig want we zijn al 2 weken aan het vakantie vieren en alleen maar asfalt aan het verslinden!

Met onze vriend de koelkast ging het helaas niet zo goed vannacht…het knipperlichtje begon weer. Een tijdje uitgelaten en om een uur of 5 weer geprobeerd en ja hoor we waren weer vrienden 🙂 En dat zijn we de hele dag tot aan nu toe nog gebleven (het is nu 8 uur ‘s avonds). Ondanks het geknipper toch besloten hier nog een dag te blijven. Een heerlijke campground midden in de groene ‘ Mesa Verde’ . Wel op een andere plek gaan staan want die generator willen we vanavond niet nog 1x bij onze kampvuurtje. (maar zelfs hier hebben we hem weer gehoord!).

Het was hier tot 1,5 uur geleden ook heerlijk rustig totdat er een gezin met 5 kinderen aan kwam 🙁 Gelukkig niet vlak naast ons. Verder staan we hier helemaal omringd door groen gras, bomen, fladderende vogeltjes met uitzicht op een heuvel waar de zon net achter verdwijnt. Heerlijk!!!

Dat het hier zo groen zou zijn hadden we trouwens niet verwacht. Eigenlijk wel logisch want het heet niet voor niets Mesa Verde, ik als Spaanse zou dan toch beter moeten weten.

We zijn misleid door de foto’s van de grotwoningen die zie je altijd geïsoleerd zonder de omgeving. Die rotswoningen doen vermoeden dat het hier een zandvlakte is met misschien hier en daar een struikje. Niet waar dus!

Wat was het een leuke dag vandaag!
Vanochtend op tijd vertrokken. Het was ongeveer een uurtje rijden naar de Cliff Palace waar we om 10 uur de door een ranger begeleide tour zouden doen.

USA2014_244 USA2014_245

Op de weg er naar toe gestopt bij Park Point het hoogste punt (2600 meter) van Mesa Verde met een geweldig 360 panoramisch uitzicht!

De tour door Cliff Palace werd begeleid door Ranger John, die vol passie vertelde over de grotwoningen en haar bewoners.DSC01941

Deze grotwoningen zijn aan het eind van de 19e eeuw door 2 cowboys bij toeval ontdekt. Deze streek is bewoond sinds ca 550, toen leefden de mensen (Mandemakers genoemd) nog in ondergrondse kuilwoningen. De Anasazi begonnen rond het jaar 700 met het bouwen van twee verdiepingen hoge woningen van metselwerk, die samen een pueblo vormden. De woon- en opslagvertrekken, gemaakt van natuursteen en gemetseld met leem, waren met elkaar verbonden. Ze lagen in een boog rond een centrale ondergrondse ruimte, de kiva. De kiva’s waren van groot spiritueel belang voor de pueblo bewoners.

Bij Cliff Palace zat er geen dak meer op de kiva maar bij Spur House (een andere grotwoning die je ‘self guided’ kon bezoeken) was er wel een met een dak en daar kon je via een ladder naar binnen.

USA2014_255 DSC01984

Voor de start van de tour naar Cliff Palace werden we eerst gewaarschuwd dat het voor mensen met niet zo’n goede gezondheid wel zwaar kon zijn. het is een  stukje klimmen en je zit op 2500 meter hoogte dus ook minder zuurstof in de lucht.  Nou dat is zeker weer dat overdreven Amerikaanse waarschuwen voor alles, het viel reuze mee! In de grotwoning was het zelfs heerlijk koel en we hebben meer stilgestaan dan gelopen!

Ook mocht je alleen maar water meenemen. Ik had kauwgum in mijn mond en dat zag John toen we al in de grotwoning waren en ik werd vriendelijk verzocht om het in te slikken of op te bergen. Voor de grap deed ik alsof ik het onder mijn schoen wilde plakken 🙂

Daarna dus Spur House nog bezocht. Het wandelpad er naar toe was erg leuk met informatie over de planten en bomen. Het was een mooie groene omgeving. Om ongeveer half 3 waren we weer terug op de campground. Nieuw plekje uitgezocht, zonneluifel voor het eerst uit, wel even met de waslijn (ook voor het eerst gebruikt) vastgezet aan de picknicktafel vanwege de harde wind, en heerlijk relaxen!!!

USA2014_258

He, een hertje nog geen 40 meter van de camper! Leuk.

Wim gaat buiten een foto maken en daar trekt hij/zij zich niets van aan. Graas, graas lekker dat gras. Voor mij is al dat gras trouwens minder lekker want ik nies me helemaal suf!

Zometeen gaan we weer een fikkie stoken!!!! We gonna smoke ourself out 🙂

Hertje komt steeds dichterbij . Graas, graas. Bijna naast de camper en Wim staat nog steeds buiten! Oh ik zie er nog 1! Wat het zijn er zelfs 5! Oh nee nog meer het blijken er 9 te zijn en Wim zit gewoon buiten en ze lopen op nog geen 20 meter van hem vandaan!

En het was weer heelijk buiten bij het kampvuur, de sterrenhemel was weer geweldig!!!

USA2014_262

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.