Monument Valley

CIMG112320 oktober 2012

Het is nu zondagochtend en we hebben Monument Valley al een aantal miles achter ons gelaten…..we rijden nu door een niet zo’n bijzonder landschap dus ik ga al rijdende het verslag van gisteren schrijven, lekker muziekje op de achtergrond van de ipod..la,la,la,la

Gisteren was een geweldige dag! Toch nog niet verzadigd van de U S of A!!!

Van Moab naar Monument Valley was een rit van ongeveer 2,5 uur. We hebben een tussenstop gemaakt bij een museum over de Anasazi indianen. We wilden eigenijk een dinosaurus museum bezoeken en dachten dat we daar waren, maar het bleek een ander museum te zijn. Het dinomuseum was wel in dezelfde plaats maar was gesloten. Dan maar wat  kennis over de cultuur van de oorspronkelijk bewoners op gaan doen. In de omgeving zijn veel potten, gebruiksvoorwerpen , petro- en pictoglieven en oude nederzettingen gevonden. De Anasazi bouwden al stenen huizen!

Veel van de potten die tentoongesteld waren (waarvan sommige bijna helemaal intact) zijn door wandelaars gevonden. De verhalen over hoe ze gevonden zijn kon je lezen Leuk!

Buiten was er ook een overblijfsel van een van de huizen waar je ook gedeeltelijk in kon.

CIMG1073 IMG_1665

 

 

  Jeetje wat een gehobbel, zo kan ik de foto’s toch niet in het verslag plaatsen!

Dat was een leuke tussenstop om iets meer te leren over de indianen.

Een coffee to go gehaald bij de Subway en vroem, vroem daar gingen we weer naar ons doel van vandaag Monument Valley. Ja daar kwamen de stenen monumenten van Monument Valley in zicht! Even een fotostop

Strike a pose

USA173 CIMG1091

 

 

Er was slechts 1 camping bij Monument Valley en daar was nog plek genoeg. Leuk, helemaal omringd door rode bergen met in de verte uitzicht op de ‘monumenten’.

Voor ‘s middags een tour geboekt van 3,5 uur door de Valley, onder begeleiding van een Navajo (spreek uit Navaho).

Monument Valley ligt in het Navajo reservaat (dat is trouwens onwijs groot, ik dacht altijd dat de natives maar hele kleine stukjes land hadden) en alles wordt hier dan ook gerund door de Navajos.

Eigenlijk wilden we gaan paardrijden, maar daar moest je flink wat $$$$$ voor neerleggen. Uiteindelijk zijn we blij dat we de tour gedaan hebben, erg leuk!!

Al wachtende op het busje kwamen we in gesprek met een Deens stel dat ook mee ging met de tour en in de bus ook nog een praatje gemaakt met een Canadees stel dat 90 dagen (!) aan het rondtrekken was in de USA. Ze gaven ons een tip voor en campground bij Page, die ze zo geweldig vonden; daar gaan we nu dus naar toe.

 

Het busje zat helemaal vol (20 mensen) en de eerste stop was al na 5 minuten. Een CIMG1118demonstratie door een Navajo omaatje in een originele hogan (indianenwoning) van wol spinnen en een knotje maken in mijn haar!! Er was een vrijwilligster nodig en omdat niemand anders aanstalte maakte, ja Wim maar die had te weinig haar (ha,ha), heb ik me maar aangeboden. Het knotje heeft het gehobbel van de bus niet overleefd!

 

Jeetje en wij wilden eigenlijk zelf met de camper door de valley gaan rijden, nou dat had de camper niet gered. Hobbel de bobbel en ook een flinke laag stof!

De navajo gids vertelde over de verschillende ‘ monumenten’  en over het leven van de Navajos. Er zijn nog een aantal gezinnen die in de Valley leven zonder electriciteit en stromend water!!

Het landschap was geweldig en zeer bekend, want er zijn hier veel films opgenomen (o.a. Thelma en Louise, Billy the Kid en Back to the Future III).

We hebben toch nog even op een paard gezeten voor de foto, uiteraard tegen betaling. Maar wat een geweldig plaatje!

 

CIMG1134CIMG1138

 

 

 

 

Hobbel de bobbel en stof happend gingen we weer verder. Stops bij 3 verschillende bogen, waarbij bij 1 een aantal petroglieven waren, bij een ander moesten we op onze rug gaan liggen en naar boven kijken om de kop CIMG1157van een arend te zien, waarbij het gat het oogvoorstelde (Eagle Eye) de Navajo gingen zingen en we zouden een Eagle zien.  Yes ik zag het! Wim pas op de foto.

De zon was inmiddels bijna onder. Wauw!!! Alles zag er nog geweldiger uit. Rode gloed, lange schaduwen. Prachtig!

In het donker kwamen we weer terug op de campground. Eerst eens even al stof van ons afdouchen en dan een hapje eten.

 @## Weer zo’n hobbel weg. Het ging zo goed het afgelopen half uur. Maar ja, ik ben bijna klaar!

Tijdens het bewerken van de foto’s vielen mijn ogen al een paar x dicht, dus het werd weer tijd om de oogjes dicht en snaveltjes toe te doen.