Nationaal Park Paklenica

19 september 2015

Wat te doen in Paklenica? Wandelen, wandelen en nog eens wandelen volgens het Michelin gidsjes 🙂 Daar moesten wij dus wel naar toe!

En gewandeld hebben we!

We wilden eigenlijk niet zo lang wandelen. Misschien een paar korte wandelingen om wat highlights te  zien. Het is een wandeling van 12,5 km geworden met een stijging van ongeveer 500 meter. Sommige stukken behoorlijk steil!

Paklenica ligt in het Velebitgebergte. Een bergmassief met steile, woeste hellingen. Aan de zeekant een mediterrane begroeiing. Toen we het park in reden zag het er nogal kaal en onherbergzaam uit, maar dat is vaak anders als je er bent en er doorheen wandelt, dat hebben we al meerdere keren ervaren.
Zo ook hier!

 

Kroatie144.jpg Kroatie12755fef9d43139d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste stuk van de wandeling ging door de Velika Kloof, 400 meter diep uitgesleten in het bergmassief door de rivier Velika. Uh rivier?? Wij zagen alleen maar een verzameling van stenen en keien. De kloof zag er wel indrukwekkend uit!

Het wandelpad ging langs steile wanden waar Kroatie124
veel klimmers actief waren.
Gelukkig was er veel schaduw op het pad want ook vandaag was het weer bloedje heet! De thermometer op Wim’s rugzak gaf 30 graden aan, en dit was in de schaduw!

Aan het eind van de kloof (na ongeveer een half uurtje lopen) de Anica Kuk een 712 m hoge rotspijler die ook zeer geliefd is bij klimmers. Wij hebben er vol ontzag naar gekeken vanaf een open plek waar we koffie hebben gedronken. Ja we slepen wat mee in de rugtassen 🙂 . Helaas de bounty’s voor bij de koffie vergeten en mijn voorraadje druivensuiker was ook niet wat het moest zijn 🙁
In ieder geval wel een mooi uitzicht!

Kroatie146

De wandeling vervolgd over een schaduwrijkpad,  langs een zacht stromend riviertje. Zo nu een dan een bord met informatie over het gebergte, de vogels, de grotten, vleermuizen kortom over de flora en fauna 😉 .

He wat kronkelde daar? Een ssssslang stak het pad over! Een stukje verder geruis in het struikgewas bij de rivier een paar gemzen (of iets wat daar op lijkt).
Kijk een leuk vogeltje met een witte borstje (Engelse benaming was dipper)  is zich aan het opfrissen in het water!Kroatie129

Na ongeveer 2 uur lopen werd het riviertje iets breder en ging het pad weer wat meer omhoog. Het werd wel tijd voor een lunch. Mooi plekje gevonden bij de rivier waar we ook een kleine fotosessie hebben gehouden 🙂

Kroatie136

Rest van de foto’s in het album.

Het was nog ongeveer 20 minuten lopen naar de berghut/jeugdherberg (eindpunt van de wandeling). Daar kwam  het volgende steile stuk.

Kroatie138 Zweet, zweet,au mijn kuiten 🙁   Maar ook dit hebben we weer gered.
Een biertje (was gelijk een halve liter !) hebben we wel verdiend!

Even rustig gezeten en via hetzelfde pad weer naar beneden. Volgens het wandelkaartje zou er ook een andere weg terug moeten zijn maar die was niet echt duidelijk aangegeven. Zekere voor het onzekere genomen en terug ziet alles er toch weer anders uit.

Bij het stuk langs de kloof bleek dat naar boven lopen (ondanks de inspanning!) toch wel prettiger was dan nu naar beneden. De stenen waren spekglad. Roetsj daar ging Wim weer. Ook liepen we nog verkeerd, bijna de afgrond in 🙁 . Weer terug op het glibberige pad maakt Wim weer een echt val 🙁 Niets opengehaald gelukkig maar hij heeft nu last van beide armen, waarschijnlijk van het opvangen van de klap.

’s Avonds waren mijn kookkunsten niet erg geslaagd. Tja als je niet kan lezen op het potje hoeveel van de currypasta je bij de kip moet doen….dan blijkt het hele potje toch wel erggggg hot!!! 🙂

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.