Op de fiets

Deze week ontdekken we al fietsend de Kop van Drenthe. We doen 3 fietstochten  door het zeer afwisselende landschap.

De Kop van Drente is het gebied ingeklemd tussen Groningen en Assen met verschillende National Parken. 
Het afwisselend landschap is gevormd in de laatste ijstijd. Open water, moerasgebieden en graslanden wisselen elkaar af.

De Onlanden

‘Natte natuur voor droge voeten’ dat is De Onlanden. Een gebied van 2500 ha groot  (ca. 3500 (!) voetbalvelden) waar natuur wordt ontwikkeld en dienst doet als waterbergingsgebied (bij hevige regen) voor de stad Groningen. Je vindt hier ruige hooilanden, moerasbossen en met heel veel geluk de otter! 

Natuurmonumenten is een van de beheerders van dit gebied en heeft hier een aantal routes uitgezet.   Wij fietsen de ‘Fietsroute De Onlanden’ van 30 km.   De route downloaden we via de app van Natuurmonumenten. 
Als lid (dat ben ik sinds een aantal maanden) kan je de beschikbare routes gratis downloaden. Via GPS zie je of je nog op de route bent en krijg je een melding als je bij een van de informatiepunten bent, op deze route zijn dat er 13.

Als we net aan het fietsen zijn komen we langs een weiland met paarden en een te schattig ezeltje die heel hard (Iaaaaa, iaaaaaaa) aan het balken is.  Het weiland aan de andere kant ligt hoog opgestapeld met ronde hooibalen. 

We zien ooievaars op de weilanden. We komen langs een varkensboerderij waar zeugen met kleine biggetjes buiten vrolijk aan het rond rennen zijn, ja geniet nu nog maar van het leven want het duurt maar even 🙁 .  In Roderswold staat een bijzondere molen, Woldzigt. Bijzonder omdat deze molen ‘zijvleugels’ heeft en het de enige gecombineerde olie- en korenmolen in Nederland is die nog functioneert. 

We fietsen verder door de rustieke, kneuterige, landelijke omgeving.  De koetjes grazen gemoeeedelijk in de wei.    We gaan weer richting het waterrijke gebied van de onlanden met een kleine  omleiding naar het Leekstermeer.   Aan een picknicktafel verscholen in het groen drinken we koffie en eten we een mueslibol (deze hebben we herontdekt deze 10-daagse, heerlijk dik besmeerd met boter!).  

We maken het rondje af en als we bijna terug zijn bij de auto begint het licht te regenen. Weer onderweg naar ‘Jack’ regent het behoorlijk hard, we zijn echt net op tijd terug.

Rond Veenhuizen

De fietsroute van vandaag starten we in Veenhuizen. Voordat we de fietsen uitvouwen lopen we een stukje door het gevangenisdorp Veenhuizen.

Veenhuizen werd bekend in de 19e eeuw. In 1818 werd door Generaal Johannes van de Bosch de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om arme gezinnen te helpen De maatschappij bestond uit 7 koloniën. Arme gezinnen moesten in de kolonies de grond bewerken met het idee dat ze met arbeid en discipline een nieuw bestaan konden opbouwen. 
In Veenhuizen kwam een strafkolonie, voor landlopers, weduwen, wezen, bedelaars en voor de inwoners van een van de kolonies die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan.

Het dorp bestaat uit prachtige monumentale gebouwen met de geweldigste spreuken op de gevel zoals:
‘Arbeid is Zegen’  ‘Leven is Werken’ ‘Toewijding’ ‘Werkzaamheid’ ‘Werk en Bid’ .  Waarom weet ik niet maar ik heb slechts van één gevel een foto gemaakt.

In het voormalige 2e gesticht is het gevangenismuseum gevestigd. We lopen via de achteringang (dit hebben we later pas in de gaten) het terrein op en kunnen daardoor een cellencomplex bezoeken. Ik ga er snel weer uit want als ik er aan denk om daar vast te zitten krijg ik het al benauwd…..😳

Op de binnenplaats staan foto’s en beschrijvingen van de paupers (bedelaars en landlopers) die hier tussen 1896 en 1901 zijn geregistreerd. Interessant weetje is dat er nu meer dan één miljoen Nederlanders zijn die afstammen van de mensen die in de armenkolonie hebben gezeten. 

De fietsroute van ongeveer 40 km is  wederom zeer afwisselend. We fietsen door en langs  een verscheidenheid aan landschappen, historische plekken en kneuterige dorpjes.   

Zittend op een sluisje (het bankje was bezet) met uitzicht op een groen omzoomd beekje smaakt de koffie met mueslibol nog lekkerder.

We redden een bont schaapje rups die over het asfalt kruipt. Via Wim zijn schoen krijgen we hem op een takje en kunnen we hem langs de kant van de weg in een boom zetten, of hij daar ook thuis hoort 🤔

We stoppen bij een informatiepaneel over een steentijdpad dat door het Slokkertdal heeft gelopen. Interessant! De resten zelf zijn niet te zien.   Vlak buiten het (alleraardigst) dorp Westerveld staat een Hunebed. Dat is toch best wel lang geleden 3400 v. Chr. !

We denken weer bijna  terug te zijn, maar nee ipv rechtdoor naar Veenhuizen dirigeert de route ons naar links en fietsen we door het Fochteloërveen.  Het best bewaarde hoogveengebied in Nederland. Het is uitgestrekt!  We fietsen een klein stukje over een vlonderpad (eigenlijk voor wandelaars) door hoog grasland en komen uit op een ‘pleintje’ met rondom bankjes en 360 graden uitzicht. Het is heerlijk om hier even te zitten. De koffie komt weer uit de tas, dit x zonder mueslibol want die zijn al opgepeuzeld. 

Zo ver je kan kijken; veen, veen en nog eens veen dat is het Fochteloërveen. Stilte, uitgestrekte vergezichten en eindeloos veel ruimte. Zo vindt ook de kraanvogel! Sinds 2001 broedt de kraanvogel weer in dit gebied.

Na zo’n 30 km (exacte afstand weten we niet want de runkeeper app heeft niet de hele tijd aangestaan) zijn we na gedane fietsarbeid weer terug bij de auto. 

Drentsche Aa-route

De Drentshe Aa is de verzamelnaam voor een stelsel van slingerde beken in het midden en noorden van Drenthe, een van de laatste gave stroomdalen van Nederland. 

We fietsen een knooppunten route van de ANWB met een totale afstand van 40 km.

Had ik al geschreven hoe afwisselend het is om hier te fietsen? 🙂 

De route voert ons door bos, door dorpjes, langs hunebedden, langs  heidevelden, zandverstuivingen, beekjes.

In het immer gezellige dorp Zuid Laren nuttigen we op een bankje, ik in de zon Wim in de schaduw, onze lunch. Daarna fietsen we richting Schipborg, een ons wel bekende route. 2 jaar geleden hebben we een midweek in Schipborg op de camping gestaan, in een gehuurde (gepimpte) kip caravan. We fietsen zelfs langs de camping!

We stoppen bij het bruggetje over de AA, als naamgever van deze fietsroute kunnen we niet anders dan daar een foto maken. 

Na 4,5 uur zijn we weer terug bij het startpunt en vouwen we de fietsjes weer in, wat zijn ze toch handig!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.