Perth en Rottnest Island

15 t/m 17 oktober 2019


Ons besluit om een dag eerder naar Perth te  rijden geeft ons een extra dag om Perth te verkennen. 

In de ochtend gaan we eerst de camper al deels opruimen en onze tassen inpakken.
Rond een uurtje of elf vertrekken we richting bushalte.

Perthcentrum is vanaf het caravanpark met de bus bereikbaar, een rit van ongeveer 35 minuten.
Het openbaar vervoer in Perth bestaat voornamelijk uit bussen. In het centrum is het een af en gaan van bussen met tig verschillende nummers. Ik heb een appje van TransPerth (het OV bedrijf) gedownload zodat we inzicht hebben in de verschillende buslijnen en de vertrektijden. Het is een prima app waarop je live kan zien waar een bus zich bevindt en hoe lang het nog duurt voordat hij bij jouw halte is. 

In Perth stappen we uit bij Elizabeth Quay busstation. Daar staan we dan, wat is er eigenlijk te doen in Perth? πŸ€”

We willen naar Kings Park met daarin de Botanische Tuin, deze ligt echter op loopafstand van het hotel waar we vanaf morgen verblijven deze staat voor morgen op het programma.

De straat waar we net met de bus doorheen reden zag er wel leuk uit, mooi contrast van oude historische stenen en moderne glazen gebouwen.  Laten we daar naar toe gaan.

Een van de oude gebouwen blijkt een straat in Londen voor te stellen. Trav El Bear (onze travelbuddy) voelt zich helemaal ‘at home’ πŸ»πŸ˜¬


En nu? 

Ik raadpleeg de lonely planet, De omschrijving van Elizabeth Quay het gebied aan het water klinkt aantrekkelijk.
Daar wandelen we naar toe onderweg komen we zowaar β€˜bekenden’ tegen. Het is een Nederlands stel dat we voor het eerst in Karajini tegen kwamen en daarna nog een keer in Exmouth en bij een wandeling in Ningaloo. 

Wat een toeval of zoals de mannelijke helft van het stel het beschrijft β€œDit is bijna eng’! 
Grappig is dat de vrouwelijke helft ons zag lopen (ze liepen achter ons) en zei, He die man heeft net zo’n beer in zijn rugzak als dat Nederlandse stel.  Surprise!!


Dat we elkaar tegenkomen op de paar highlights eerder op de route is ook toeval maar nog enigzins te begrijpen….maar in een miljoenen stad als Perth?!?! πŸ€”

Elizabeth Quay ziet er keurig uit (zoals de hele stad eigenlijk) er staat een abstract kunstwerk, er zijn strakke moderne gebouwen, een architectonisch brug. Er hangt een goede vibe en het is fotografisch ook zeer verantwoord.


We lopen nog naar de bell tower. Klinkt als iets ouderwets toch? Dat is het verre van!
Het is een moderne glazen toren met daarin oude klokken uit Londen met een heuse eigen minibrug met liefdessloten.
We nemen voor waar aan dat er oude klokken in de toren zitten, $9 pp om het te zien hebben we er niet voor over.

We doen nog een klein rondje.
Nemen een kijkje in de St George Cathedral, gaan met kangoeroes op de foto en nemen plaats bij busstop 10122 en wachten 20 minuten op bus 40 die ons naar het caravanpark brengt.


In de ochtend (we staan nog steeds vroeg op) nemen we de tijd om de camper klaar te maken voor de ‘return’. Het bed wordt na 34 dagen weer een zitgedeelte, we gooien dingen weg, zetten nog te gebruiken etenswaar in de campkitchen, verblijden de buren met wasmiddel, insectenverdelger, een parasol en het tafelzeil, maken de camper meer schoon van binnen dan nodig is (je hoeft in principe alleen de vloer aan te vegen).
We rijden het carvanpark uit, rechtsaf, steken na 250 meter de weg over na het BP tankstation, gooien voor de laatste keer de tank vol en rijden 250 meter verder het terrein van het verhuurbedrijf op.

Als we aan de vrouw die ons helpt vertellen dat er een barst in de ruit zit kijkt ze ons ernstig aan en zegt:
‘You know what that means, don’t you’? Ja ‘we know’, dat gaat ons geld kosten, maar hoeveel?
We maken ons zorgen vanwege haar ernstige gezicht.
Niet nodig, schade $ 255 en daarbij kunnen wij het declareren bij de camperverzekering die we hebben afgesloten.

Taxi wordt opgepiept (een druk op een knop) en om 11:00 uur checken we in bij Tribe Hotel.
Er zijn nog geen gewone kamers klaar, we kunnen wachten of een kamer voor minder valide krijgen. Why wait!
I can do a funny walk, zeg ik voor de grap. Het wordt kamer 810 op de hoogste verdieping met een fantastisch uitzicht door de kamer hoge ramen. Gaaf!!

Foto is van de website van het hotel

Na in het restaurant geluncht te hebben gaan we op pad met de gratis fietsen die het hotel ter beschikking stelt met verplichte helm πŸ˜•.
De fiets is van het ons onbekende merk ‘lekker’ en doet vermoeden dat het van Nederlandse makelij is. Het woord ‘lekker’ op het zadel is wel komisch πŸ˜ƒ.

We fietsen door het mooie Kings Park, prachtig zo’n groot stuk natuur in een stad!

Voor de derde keer deze reis doen we een Botanische tuin aan, ook hier is het weer genieten.

Je hebt een mooi uitzicht over Perth en loopt door de vegetatie van de verschillende delen van Australie.
Bij de entree een meer dan 750 jaar oude Baobab met een verhaal:

‘The story of the Giant Boab ‘Gija Jumulu’ captured world-wide media coverage during July 2008 as it journeyed over 3,200 kilometres, from Warmun in WA’s Kimberley region, to Kings Park in Perth.

Never before had a mature tree of this nature been transported across such a distance on land. The iconic tree, estimated to be 750 years old, weighs 36 tonnes and stretches 14 metres high and eight metres wide (branch span). Its trunk measures 2.5 metres in diameter.’

Het hele verhaal

 

De tuin is mooi aangelegd. We zien bekende bomen en planten die we tijdens onze reis hebben gezien. Het apartst en ons nog onbekend, de Mottlecah. Een lage grillig uitwaaierende Eucalyptus met knalrode bloemen.

Wist je dat er meer dan 900 (!) verschillende Eucalyptus bomen zijn?

Dit was een goede opwarmer voor morgen. We gaan naar Rottnest Island met de Ferry en verkennen het eiland op de fiets.


Rottnest Island ligt 19 km voor de kust van Perth, is 11 km lang en 4,5 km breed en de woonplaats van het allerschattigste en leukste diertje de Quokka!

De aboriginal naam voor het eiland is Wadjemup. In de mondelinge overlevering van de Wadjuk (Aboriginals uit West Australie) wordt verteld dat het eiland ooit vast zat aan het vastenland voordat het een eiland werd door het stijgende water.
Dit is daadwerkelijk gebeurd zo’n 6500 jaar geleden wat deze overlevering een van de oudste herinnering ter wereld maakt!
………………………………………………
Het eiland is in 1696 ‘ontdekt’ door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh. Hij dacht dat quokkas reuze ratten waren en vernoemde het eiland naar hen ‘Rat’s nest’.

Via internet hebben we een ticket geboekt voor de Rottnest Express. Een snelle ferry die vanaf Fremantle in 30 minuten de overtocht naar het eiland maakt. Wij hebben een ticket voor de boot van 09:30.

Fremantle ligt op 40 busminuten vanaf ons hotel. Bus 130 gaat een keer per uur, we nemen die van 8:15 om op tijd in Fremantle te zijn.
De busrit is gratis voor ons πŸ˜ƒ , de buschauffeur heeft geen wisselgeld.

De boottocht naar Rottnest Island verloopt goed, de zee is rustig.
We nemen onze fietsen met wederom verplichte helm in ontvangst en gaan op zoek naar de quokka.
Op het kaartje staan een aantal punten aangegeven waar de kans groot is dat je ze ziet. Dit zien we we pas als we al 2 km aan het fietsen zijn, het eerste punt (vlakbij de ferry) ligt achter ons. Het volgende punt ongeveer zo’n 7 km verderop.

Het eiland bestaat uit zandduinen en met de wind tegen vallen de heuveltjes best wel tegen. Het landschap (qua begroeiing ) is saai, het bestaat uit lage vegetatie. De kust daarentegen is prachtig!! Paradijselijke stranden!
Het water is super helder en uitstekend om te snorkelen. Wij hebben echter geen snorkelspullen bij ons (ook niet gehuurd) en het is ook te koud om te snorkelen.

Bij de derde stop, Parker Point, zien we de eerste quokka. Ze zijn echt super schattig met een guitige kop.
Bij sommige foto’s die we op Instagram hebben gezien dachten we dat het bewerkte foto’s waren. Nee, ze zien er echt zo uit!

Ze zien er niet alleen schattig uit, ze zijn het ook. Deze zat rustig onder een bankje zich niets aantrekkend van de groep mensen (Quokkarazi πŸ™ƒ) die allemaal een smartphone of camera vlak voor hem houden.
Snuf, snuf, snuf is er wat te eten. Nee, dan blijf ik rustig zitten.
Ze zijn niet mensenschuw, komen heel dichtbij. Je mag ze (logisch) niet voeren of aanraken.

Helemaal blij verrast dat we al redelijk snel er een hebben gezien zetten we de fietstocht voort. We fietsen vlak langs de prachtige zee. Doen een aantal stops aan om van het uitzicht te genieten en trappen dan flink door naar het volgende ‘Quokka spot punt’


We blijven daar ongeveer 10 minuten goed kijkend of we iets schattigs zien.
We knabbelen ondertussen een appel op. Een van de struikjes prikt me in mijn teen.
Zouden hier ook slangen zijn? denk ik.
Ik gooi de appelkroos weg en een struikje achter degene die mij prikte ssssschiet een sssslang weg. 😳.
Ja er zijn hier ook slangen! Geen Quokka’s.

We stappen weer op en bovenaan het heuveltje nog geen 150 meter verderop zien we wat mensen staan. Meestal duidt dat erop dat er iets te zien is.
Ook hier, een quokka!


Daar word je toch super blij van? πŸ˜€πŸ˜ƒ

Met een nog beter humeur trotseren we de tegenwind de heuveltjes op.

We stoppen bij een punt om naar zeehonden te kijken, op het pad er naar toe zien we een bobtail hagedis.

Een half uurtje later komen we weer een guitige quokka tegen. Deze is erg bijdehand en snel.
Wim heeft de wikkel van een mueslireep in zijn broekzak, die ruikt super zoet.
Snuf, snuf, snuf.
Knisper, knisper doet Wim op een veilige afstand. De quokka staat razendsnel op zijn achterpootjes, doet een beweging met zijn voorpootjes en grijpt de wikkel.
Wim probeert het los te trekken. De quokka blijft vasthouden en wordt met de wikkel mee omhoog getrokken, achterpoten los van de grond. Dit gebeurt nog een keer en dan laat de quokka los.

Wederom helemaal blij, zoeven we naar beneden richting een prachtig baai.
Daar zien we een Eagle Ray. Gaaf!

We vervolgen de weg terug naar The Settlement waar de Ferry vertrekt.
Ook de quokkas hebben zich hier gesetteld. In de tuin van een verlaten huis scharrelen er een aantal rond tussen de bladeren.
Er is er een vrouwtje bij met een kleintje in haar buidel. Kan het nog schattiger? πŸ₯°

The Settlement is een aantal huizen en een kleine straat met 2 winkels en 3 restaurants. Hier stikt het van de quokka’s! Logisch want hier is het makkelijk voedsel vinden. Toch is het leuker om ze onverwachts langs de kant van de weg te zien in de natuurlijke omgeving.

De terugvaart verloopt niet zo rustig. De zee is behoorlijk wild. Gelukkig is de overtocht maar een half uur, net niet lang genoeg om zeeziek te worden.

We sprinten naar het station om bus 130 te halen, gelukt!

Wat een geweldige laatste dag om deze indrukwekkende reis mee af te sluiten.
Australia we love you!


1 gedachte op “Perth en Rottnest Island

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.