Playa Nogales en rondwandeling kloof La Galga

4 september 2018

Playa Nogales

Playa Nogales is het mooiste strand van La Palma, een zwart lavastrand gelegen aan de voet van een steile helling.  Het is bereikbaar via een in de rotsen uitgehouwen pad. Heen wandel je in 10 minuten comfortabel naar beneden, het is ongeveer 100 meter dalen.  Terug dan uiteraard  100 meter stijgen, ietsje minder comfortabel maar prima te doen en een goede warming-up voor onze wandeling in de middag.

Naar beneden wandelend hebben we een mooi uitzicht over de grillige kust, de lava rotsen hebben verschillende tinten en er groeien planten die daar mooi mee contrasteren.

Beneden aangekomen worden we door de strandwacht gewaarschuwd ‘no swim’ . Er staat een sterke stroming.
Oke, we waren toch al niet van plan om te zwemmen.  We wilden het strand graag zien en het leek ons een prima plek om te dronen….


……. het is hier een droom voor een droner!


Na ongeveer een half uurtje pakken we onze spullen weer in en klimmen de 100 meter weer naar boven.   Puff, boven even bijkomen, ik ruil mijn strandoutfit om voor mijn wandeloutfit .

De  startplek van de wandeling die we voor de middag hebben bedacht ligt op 15 minuten rijden.
We passeren de steile helling die naar ons huis leidt, rijden ongeveer 300 meter verder  naar het dorp San Bartolo, parkeren de auto in de hoofdstraat (er zijn in totaal twee straten) , nuttigen een broodje en een cola light bij de bar (El Encuentro), de andere cola light nemen we mee voor onderweg, de wandelschoenen gaan aan,  smeren ons in met zonnebrandcreme….en daar gaan we op het heetst van de dag in de brandende zon.

Wat was het een leuke afwisselende wandeling! We wandelen door akkerland, langs de kust,  langs fruitbomen, bananenplantages. Het mooist? Het pad langs de kloof La Galga!

We volgen de aanwijzingen uit het wandelgidsje, ja daar staat de eerste wegwijzer.  We lopen over een breed betonpad. De volgende wegwijzer is wat onduidelijk, we gaan van het pad af door de begroeiing. Dit ziet er zeker uit als een oud pad, hier heeft al lang niemand meer gewandeld. 

Waar is het pad gebleven?
Het laatste stuk voordat we weer op een betonpad uit komen, banen we ons een weg door de metershoge venkelstruiken.  Leuk!

Op het betonpad loopt het wel een stuk makkelijker 🙂 . We komen op een pad uit vlak langs de kust met in de diepte een prachtige zee.

Ons pad gaat de andere kant op.  We lopen ongeveer nog zo’n 20 minuten langs de kust, puff het is toch wel warm in de zon en we dalen nog steeds. 
Wanneer gaan we weer omhoog?

Volgens de wandelgids bij een wegwijzer met La Galga. Dat klopt!
We staan aan de rand van de kloof La Galga. Wat mooi!!
We wandelen al 1 uur in de warmte. Een schaduwplekje om even wat te drinken en eten zou wel lekker zijn. 
We lopen een paar minuten omhoog en al het goede komt van boven, een boom langs het pad met schaduw!

Na 15 minuten rusten wandelen we weer rustig langs de kloof omhoog.
De wandelstokken blijken goed van pas te komen om de vele spinnenwebben die het pad versperren kapot te slaan. 
Sorry spinnen, een beetje gekriebel van het rag vinden we niet erg…maar als jullie meekriebellen! 🙁  

De diepe kloof naast ons blijft indrukwekkend! Langs het pad veel begroeiing, net een grote rotstuin met vetplantjes en cactussen!
We komen langs grotten die vroeger gebruikt werden voor de opslag van aardappels en graan (lees ik net in het gidsje). Het pad eindigt en we wandelen verder door een soort van rivierbedding, via wat trappen weer omhoog en komen uit op een geasfalteerde weg.
Rechtsaf weer terug richting San Bartelo.

Waar doet zo’n wandeling je naar snakken? Een heerlijk koud biertje!
Deze drinken we op het terras van El Encuentro. Om het zoutgehalte wat op te vijzelen, werk ik een zakje pipas (zonnebloempitten) weg en Wim een schoteltje zoute pinda’s van het huis.


De avond geeft ons weer een prachtige sterrenhemel. Met wat tips van het internet heb ik de melkweg nu wel weten vast te leggen! :-). 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.