Plitvicka Jezera (Meer van Plitvice)

27 september 2015

Plitvice nr 1 op ons lijstje wat we wilden gaan zien in Kroatië. Moet het weer wel meewerken. Vandaag regen, regen, wolkflarden en slechts 10 graden!

Na gisteren een lekker relaxt dagje op het strand, vandaag op naar een geheel ander deel van Kroatië. Niet alleen vanwege het landschap en de natuur maar op dit moment zijn we ook in een heel ander seizoen beland. Het is herfst!!! 🙁

Op de weg hier naar toe vooral veel wind, die nogal vlagerig was. De windballonnen langs de snelweg stonden helemaal strak! Zo ook afgebeeld op de waarschuwingsborden met een advies snelheid van 40 km p/u (!) ipv 130 km p/u. Dat was misschien wel weer een beetje overdreven.  

Bijna in Plitvice aangekomen (nog ongeveer half uurtje rijden) begon het te regenen en dat heeft zich zo de hele dag voortgezet.

Appartement Goran had ik op booking.com uitgezocht vanwege de recensies en om de geinige ezel die op de foto’s stond voor het Kroatie270appartement. Zou hij er nu ook zijn? ‘Iaaa, Iaaaa, Iaaaaa’ ja hoor daar stond ie op een landje voor het appartement om ons te verwelkomen met een hartstochtelijk gebalk. Leuk!!!  Van de eigenaresse hoorden we later dat zo’n beetje bij elke auto of persoon die passeert hij als een hond aanslaat.

IMG_0837Een jongetje van een jaar of 12 (die later een meisje bleek te zijn) ontving ons, liet ons binnen en was weg voordat we wat hadden kunnen vragen. 
In het appartement was het lekker warm. Het is groot en een beetje gedateerd. Maar voldoet prima.

En het bleef regenen 🙁 Zo ook de voorspelling voor de komende twee dagen dat we hier nog zijn. Tja… je doet er weinig aan en we hebben ondanks de regen toch genoten van dit prachtig stukje natuur!! Het appartement is dicht bij ingang P3 van het park waar het gratis parkeren is 🙂 Er is ook geen echte parkeerplaats maar je moet langs de weg parkeren en een stukje (ongeveer 5 minuten) lopen en dan ben je in het park.

‘s Avonds werd er aangeklopt en daar stond de eigenaresse van het appartement. Het was haar dochter (dus een meisje!) die ons ontvangen had aan het begin van de middag omdat zij zelf aan het werk was in het park. Gelijk wat info gekregen over de verschillende wandelroutes in het park en de conditie in het park vanwege de regen die al drie dagen valt 🙁

28 september 2015

En daar gingen we weg in de regen vanochtend. Zou het nog beter worden?!?!?

Bij de ‘illegale’ parkeerplaats aangekomen regenbroeken, -jassen en regenzak over de rugzak en we waren er klaar voor. Ha, ha we laten ons niet klein krijgen door een beetje regen, we komen uit Holland hoor 🙂

Al die extra kleding bleek ook nog lekker vanwege de niet zo aangename temperatuur van 10 graden. Brrrrrr. Eerst route C (er zijn een aantal routes (A t/m K)  gewandeld langs de beneden meren en watervallen. Helaas waren we niet alleen. Hele groepen Japanners, Chinezen, Russen en allemaal heel handig met een paraplu op die smalle houten steigers.

Kroatie262

Het was ondanks de regen en al die andere toeristen wel prachtig!!! De meren van een onwerkelijke kleur blauw/groen. Het is weer tijd voor een stukje info 🙂 .

Het nationaal park Plitvice ligt in een bosrijk berglandschap en bestaat uit 16 meren die via een reeks watervallen trapsgewijs met elkaar in verbinding staan. De bovenmeren zijn ontstaan in een dolomietbodem, de benedenmeren in kalksteen. waarin ze diepe kloven hebben uitgesleten. De meren worden van elkaar gescheiden door barrières van travertijn of tuf . De travertijnrichels ontstaan door watermossen en algen die het calciumcarbonaat in het water vasthouden, hierdoor wordt er kalk afgezet dat geleidelijk verhardt. Die richels houden het water tegen en zo ontstaat een nieuw meer. Omdat travertijn echter ook poreus is kan het water via watervallen naar het volgende, lagere meer stromen.

Na deze stroom informatie weer terug naar de stromende regen. Zelfs in deze condities was het prachtig!!! Helaas was het moeilijk fotograferen vanwege de regen en ik (Isa) had ook nog eens (weer) heel slim vergeten een volle batterij in de camera te doen 🙁 . Spaarzaam fotograferen dus. Regenhoes van de camera, camera uit de holster, kijken hoe ik de foto ga maken, camera aan, instellingen controleren, klik en gauw weer uit! Bij Wim ging het een stuk makkelijker met zijn Iphone.

Foto’s vallen niets tegen ondanks de regen. Wat moet het hier mooi zijn als de zon schijnt, dan zullen de kleuren nog wel veel mooier en intenser zijn.

In de entreekaart is een ‘treintje’ inbegrepen. Ik schrijf treintje tussen haakjes omdat het IMG_0857niet op rails rijdt. 
 Zo vroeg vandaag (29/9) een andere toerist aan ons ‘Is this supposed to be the train?” Ha,ha hij verwachtte een echt trein. ‘Yeah this is the train and bus, all in one’ Ha, ha 🙂

Dit treintje hebben we bij halte 2 (er zijn 3 haltes) omhoog genomen naar de bovenmeren om daar alvast een beetje rond te kijken. Grote wandeling wilden we morgen gaan doen.

Waar is de regen? Het is gestopt! Yes!!!! Wel jammer dat je je camera dan niet meer kan gebruiken omdat de batterij nu toch echt dood is 🙁 Bovenmeren zagen er heel anders uit dan beneden. Het was hier ‘intiemer’ doordat het minder wijds was. Er was ook meer begroeiing.

IMG_8494 Kroatie268

Het korte rondje gelopen en met het pseudo treintje weer naar halte 2 en daar de boot naar P3 genomen.

De boottocht gaat over het grootste meer, het Kozjak meer. De overtocht duurde ong 20 minuten en het was berrrrrre koud. De boot voer helemaal niet hard (het is een elektrieke) maar dat kleine beetje wind maakte het niet echt aangenaam.

Zo nu nog naar een supermarkt. Avondeten preparen in het warme appartement en dromen dat morgen de zon schijnt…zzzzzzzz.

29 september 2015

Vanochtend was het …..droog!!! Yes!

Daarom eerst maar weer het rondje benedenmeren gelopen. Daar was het heerlijk rustig, bijna geen toerist te bekennen. Het was de hele dag een stuk rustiger met toeristen. Misschien dat de regen van de afgelopen 5 dagen ontmoedigend heeft gewerkt.

Vandaag volle batterij in de camera, polarisatiefilter opgeschroefd dus het grote schieten kon beginnen! Het is hier ook zo mooi, je blijft foto’s maken. Dat het droog was, was ook een prettige bijkomstigheid 🙂
Iets sneller er door heen gelopen dan gisterochtend.

Kroatie282 Kroatie283

Bij halte 1 kwam het pseudo treintje er net aan. Wat een timing. Hier vroeg de andere toerist dus of ‘this was supossed to be the train’ .
Het treintje bracht ons naar halte twee waar we met het bootje overvoeren naar P2 waar de wandeling naar de bovenmeren begon.

De regenjassen en -broeken hadden we inmiddels al weer aan want de droge periode was van korte duur :-(. Gelukkig regende het niet zo hard en omdat een groot deel van het pad door de bossen ging liep je ook redelijk droog.
Er loopt een pad (boardwalk) van houtblokken door het landschap dat deels uit water, Kroatie286deels uit vegetatie bestaat. Van alle kanten, zelfs onder je voeten (!), stroomt het water naar beneden. Je hoort constant water stromen van de verschillende watervallen. Ze zijn echt prachtig door de travertijnrichels en de begroeiing.

Kroatie285

Om twee uur waren we uitgewandeld. We hadden alles wel gezien. Alweer een waterval?!? Nu weten we het wel hoor!!! Nee echt niet, het ging echt niet vervelen. Dit park is echt fantastisch!

Het fluisterstille bootje bracht ons wederom naar P3. Het was nog kouder dan gisteren en er zat een schreeuwerig Chinees stel naast ons (waarom moeten die mensen altijd zo hard en bozig praten?!?!?) en toch viel ik in slaap zzzzzzzzz.

Vandaag de laatste dag in Hrvatska. Wat hebben we genoten. 
Het begon een beetje stroefjes maar dit land heeft echt veel te bieden!

Voor de komende 2 dagen zitten we in Ljubljana (Slovenië), net nog even snel een hotel geboekt op booking.com. Lees er over in de volgende reisverslagen 🙂

foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.