Rondrit door Istrië

Vrijdag 11 september 2015

Toch altijd weer raar als de datum 11 september is 🙁 Je denkt er toch  even over na als je je bewust bent van de datum…….

Wij ook weer even vanochtend, maar als we dan weer ons ding gaan doen (rondrit van 250 km!) dan ben je het eigenijk ook weer gauw vergeten.

Vandaag 2 rondritten gecombineerd uit het Michelin reisgidsje. Maar eerst onze eigen tour door het dorpje Bale 6 km van de camping. In de Lonely Planet had ik gelezen dat dit ‘one of Istria’s best-kept secrets’ is. Zal ons dan toch niet gebeuren dat we het niet bezoeken als we er zo vlak bij zijn!
Het was idd erg leuk!! Een kleine oude kern met schattige nauwe middeleeuwse straatjes.IMG_0524 Prachtig geplaveid! Heerijk om even een half uurtje in rond te struinen.  Net aangekomen hadden we een bakkie koffie gedaan. Na dat half uurtje rondstruinen was het wel weer tijd voor nog eentje :-). Ja we misten de koffie wel ’s ochtends bij het ontbijt.

Vanavond komen we hier terug voor het avondeten!

Maar eerst nog een hele dag te vullen…..Vroemmm daar gingen we eerst richting de Limska Draga Fjord. Stop! We reden er al voorbij.
Korte stop,want het was wel mooi maar een fjord is toch op zijn mooist als je het van boven kan zien (wat hier dus niet kon)

IMG_0525

Ik had het druk met kaartlezen, het reisgidsje lezen en op de Ipad de Lonely Planet lezen. Hoe zullen we de route nu doen, waar gaan we stoppen? Volgens het Michelin reisgidsje is het bergdorpje Groẑnjan fantastisch! Lonely Planet zegt er niet veel over, maar de Kroatie31beschrijving in de Michelin gids heeft ons overgehaald om het aan te doen. En fantastisch was het!!! Wederom een heerlijk dorpje om in rond te struinen, leukste steegjes en geveltjes.

“Het piepkleine ommuurde dorpje bekoort met zijn architectonische eenheid. Trapsteegjes, overwelfde doorgangen en pleintjes met bomen vormen een geheel dat nergens door slechte smaak of een misplaatst reclamebord wordt ontsierd.”

Lunch genuttigd. Dolce Vita! Ik schrijf dit in het Italiaans omdat we ons hier ook in Italië wanen! De mensen spreken hier ook een dialect dat doorspekt is met Italiaanse woorden, het eten is Italiaans. Olijfolie die we bij de lunch kregen, bonisimo!!

Daar gingen we weer de 4,5 km stoffige weg naar beneden. De auto was beige ipv zwart 🙁 .

Volgende stop was het dorpje Hum dat er prat op gaat het kleinste stadje ter wereld te zijn. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel inwoners het heeft 8 of 23? Bij de ingang werd ons duidelijk waarom het überhaupt een stad is met zo weinig inwoners. Dat heeft 2 redenen er is een burgemeester en er is een een administratie (stadhuis).

De legende is dat de reuzen die de steden van Istrië bouwden nog maar een paar stenen over hadden om Hum te bouwen.

Daar gaan we weer…wederom een prachtig stadje…nou ja stadje!! Wat een rust! Prachtig uitzicht op de omgeving.

Kroatie36

Na dit stedelijk geweld op voor het volgende dorpje.  Helaas de enige ingang naar het dorp was versperd door wegwerkzaamheden :-(.
Door naar het begdorp Beram dat beroemd is om de schitterende fresco’s in de kapel. Kopieën hiervan hadden we in de kerk op Brunei  ( 😉 )gezien.  Dit dorpje was wel toegankelijk maar om nu om 18:00 uur ’s avonds bij huisnr 33 of 38 nog om de sleutel te gaan vragen om de kapel te kunnen bezichtigen, nee daar voelden we ons te bezwaard voor.

Na het rondje van 250 km kwamen we weer aan waar we vanochtend gestart zijn in het best bewaarde geheim van Istrië > Bale, om daar te gaan genieten van ons avondmaal.

Kroatie39

Foto’s

1 gedachte op “Rondrit door Istrië

  1. Leuk om te zien allemaal. Veel van deze plaatsen hebben wij jaren geleden ook bezocht. Wij gaan er nog zeker een keer terug.
    Hadden jullie je mooie nieuwe fietsen niet mee? Valt een beetje tegen zo’n ouderwetse echte trapfiets als je eenmaal de luxe gewend bent!
    Prettige voortzetting van jullie vakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.