San Francisco

USA381

25 t/m 29 mei 2013

25 mei 2013

De rit van Morgan Hill naar Pleasanton liep voorspoedig…totdat we in de buurt van de campground kwamen.

Het RV park ligt op een groot terrein waar jaarmarkten en beursen worden gehouden. De routebeschrijving die ik bij de reservering had gekregen was anders dan hoe Carmen ons stuurde….maar we hadden vertrouwen in haar. We kwamen wel bij de ‘fairground’ maar waar was gate 12 de ingang voor het RV park??? Daar was een andere gate, RV stopgezet en de bewaakster kwam al naar ons toe. ‘You’re looking for the RV Park’ , jij mag nooit meer raden! 😉 We moesten 2 x rechts en dan zouden we gate 12 vanzelf zien….ja het ging goed.

Eerst even wat lunchen en op weg met de camper naar een BART (Bay Area Rapid Transport) stationnetje op zo’n 5 mile van hier. Dat was ook nog even zoeken waar we de grote camper nou moesten parkeren. De in het weekend gratis parkeergarage konden we niet op met de RV. Dan maar op een groot parkeerterrein bij winkels. Dat was nog een klein stukje lopen naar de BART (dit is een soort metro/treintje die de voorsteden van San Francisco verbindt met down town SF). Voor ieder een kaartje gekocht van $30, dat was het maximale bedrag wat er op gezet kon worden. Retourtje kost $ 11,– dus we kunnen 2 dagen heen en weer en dan weer wat geld er op zetten.

In 45 minuten waren we down town SF….en daar waren we in The streets of San Francisco…wat een gekkenhuis. Druk!!!!

Eerst stuitten we op een hele rij toeristen die aan het wachten waren om met het kabeltrammetje mee te kunnen..pff dat gaan wij niet doen hoor!

Doorgelopen naar Union Square van waar er van die toeristische hop on hop off bussen vertrekken. Dat leek ons wel een goed idee zodat we niet zoveel hoeven te lopen en toch veel van de stad kunnen zien. Kaartje voor drie dagen gekocht. We kregen een bewijsje mee dat we bij Fishermans Warf konden inruilen voor de ticket. Hop op de bus. We gingen bovenin zitten om zoveel mogelijk te kunnen zien.

Jeetje wat een verkeer, dat schoot niet op! Nou ja we zaten goed en zagen al veel van de bezienswaardigheden. Hop off 1 uur en 1 kwartier later bij Fishermans Warf. Daar was het helemaal druk met verkeer, pufff waar zijn we in beland! Ticket gehaald die vanaf dat moment geldig was voor drie dagen, da’s wel mooi want daar redden we het dan net mee tot dinsdagmiddag. Nou nog zien terug te komen naar een van de Bart stationnetjes.

Hop on de bus, stapvoets gingen we door het verkeer. Hop off bij Embarcadero waar we het BART treintje konden nemen. In 45 minuten waren we weer terug bij de halte West Dublin/Pleasanton. Zou de RV er nog staan, want eigenlijk is het niet de bedoeling dat je daar ‘zomaar’ parkeert. Maar ja hoe weten ze nou dat wij niet aan het winkelen zijn. Ja hoor hij stond nog braaf op ons te wachten.

Vroemm weer een kwartiertje rijden naar het RV park. Heerlijk rustig geen langsrazend verkeer, treintjes of vliegtuigen! Wat zullen we lekker slapen.

26 mei 2013

We wilden zoveel zien vandaag….maar we zijn voornamelijk aan het wachten geweest. In het verkeer dat niet op schoot, op de bus die maar niet kwam, in de rij voor een hamburger…….

Vanochtend ging alles nog voorspoedig. RV een stuk dichterbij het BART stationnetje gezet. Hmm op het schema had ik gezien dat het volgende treintje over 4 minuten zou aankomen. @#!@$ moeten we nog rennen ook, wat ik dus eigenlijk niet kan, anders zouden we 20 minuten op de volgende trein moeten wachten.Snelwandelend er heen, kwamen we boven op het perron was ie 2,5 minuut later dan wat op het schema stond aangegeven! Nou ja, we waren in ieder geval op tijd want als ie op tijd had gereden hadden we het waarschijnlijk niet gered.

In the streets of SF leek het een stuk rustiger dan gisteren. We hadden het plan om op de bus te hoppen naar Fishermanswarf en daar over te hoppen op de bus die over de Golden Gate naar Sausolito gaat. Bij Union Square begon het wachten…….na 20 minuten kwam er een bus die richting Fishermanswarf ging. Er was minder verkeer dus dat gaf weer moed. Het ging een stuk sneller dan gistermiddag. De bus naar de Golden Gate stond al klaar, die zou over 20 minuten vertrekken.

Eerst maar even naar de WC…..kwamen we terug was er al geen plek meer in de bus @!@$!@$@ Volgende bus zou over 15 minuten aankomen en over 30 minuten vertrekken. We gingen niet meer van onze plek. Nou ja ik nog wel even om een hoek te zoeken naar een Starbuck voor een bakkie koffie. Er mogen hier trouwens geen Starbucks meer worden gevestigd er zijn er slechts iets van 89 (!) in SF!

De chauffeuse had niet zo goed nieuws op haar weg naar Fishermanswarf begon er mist op te komen, dus grote kans dat er geen brug te zien was. Dat is wel bijzonder omdat de mist er bijna alleen maar ‘s ochtends is. Hebben wij dat! Daar gingen we, de chauffeuse vertelde ons allerlei feitjes over de stad. We kwamen steeds dichter bij de brug…maar geen brug te zien..MIST!! @$!@$@ En heel veel verkeer. Dat schoot weer niet op.

USA353

Er was na de brug een fotostop…maar ja weinig te fotograferen. Door naar Sausolito waargeen mist meer te bekennen was. Heerlijk zonnetje. De chauffeuse vertelde over de heerlijke hamburgers (van black angus) die je kon krijgen bij een zaakje. Het was inmiddels half 1 en we besloten off te hoppen in Sausolito om wat te lunchen. ‘Kom Ies ,dan gaan we zo’n hamburger halen’…dat was Wim de vegetarier.

USA355

USA354

Vanochtend in SF vonden we het nog belachelijk dat mensen in de rij gingen staan om bij een tentje te kunnen lunchen…nu waren we zelf zo gek!!! Na ong 35 minuten hadden we onze lunch die we op een bankje hebben opgepeuzeld, het was idd erg lekker!

We zouden eigenlijk met de ferry terug gaan. Misschien toch niet zo’n goed idee, Kniesje die zeeziek wordt ,een wilde zee en dan met een hamburger achter de kiezen. Toch maar weer met de bus….die maar niet kwam. Na 35 minuten wachten toch maar naar de ferry gelopen, waarvan het hek net dicht was !##$@!$ en er kwam net een bus aanrijden @$!@$@ gauw weer terug.

Dit was een bus voor Muir Woods, waar wij ook naar toe konden met ons drie dagen kaartje. Gezien de rij die er stond voor de bus down town (waar we nu weer achteraan moesten aansluiten) zijn we maar op de bus gehopt naar Muir Woods, een bos met redwood bomen.

De buschauffeur was net een cartoonfiguur, en deed ons slechte humeur van al het gewacht verdwijnen als mist voor de zon. Hij vertelde allerlei feitjes en deed dat met verschillende stemmetjes, erg grappig! In Muir Woods hadden we een half uur…ook hier was het weer heerlijk niet rustig.

Het was wel heel mooi. Een stukje gelopen, kniesje voelden haar benen al , maar waarvan?, want we hadden niet veel gelopen vandaag. Dat werd er later niet beter op.

De cartoonchauffeur was ook op de terugweg weer aanwezig en grappig. Wat een geluk USA366de mist was weggetrokken. Konden we toch de Golden Gate nog zien!

Hop off in Fishermanswarf, hop on een bus richting Union Square, hop off bij Union Square…en kniesje liep weer als een oud wijf. Auuu weer beide benen! Sjoks, sjoks naar het BART stationnetje. Gelukkig hoefden we daar niet lang te wachten en konden we weer 45 minuten zitten.

De RV stond weer trouw te wachten en vroemmmm chauffeur Wim, die geen grappige verhalen had, bracht ons veilig terug naar het RV park. Morgen weer een dag in SF. Dan gaan we naar Alcatraz. Eerst genieten van een rustige nacht………

27 mei 2013

Niet meer duf door het reisziekpilletje dat ik gisteren had ingenomen kan ik de afgelopen 2 dagen aan het virtuele papier toevertrouwen……

Vandaag naar Alcatraz a.k.a. The Rock geweest. De kaartjes hadden we in Nederland al via internet gekocht. We hadden geen idee hoe lang we onderweg zouden zijn om bij pier 33 te komen, dus we had op save gespeeld en kaartjes voor de Ferry van 13:00 uur. Tijd zat!!

Bart bracht ons naar de halte Embarcadero waar we een F-tram naar pier 33 hebben IMG_2162genomen. Op de F-tram lijnen worden oude trams ingezet van all over the world. Wij zaten nu in een tram uit Milaan.

Het was niet zo’n lange rit na ongeveer 5 minuten kwamen we aan op pier 33 en het was 11 uur. We konden dus lekker relaxt doen. Eerst een bakkie koffie met wat lekkers en naar pier 39 gelopen, Fishermanswarf.  Supertoeristisch, maar wel gezellig. Restaurants, winkels en veel mensen! We zochten de zeeleeuwen maar we roken of hoorden niets dus wisten niet waar heen te lopen.

Inmiddels was het al weer tijd om terug te sjoksen, kniesje liep weer behoorlijk moeilijk, pijn aan beide onderbenen (it’s driving me crazy!). Ja de reizigers voor de afvaart van 1 uur konden boarden. Ik had dus voor de zekerheid maar een zeeziekpilletje ingenomen want zeeziek worden had ik niet zo veel zin in. Nou dat bleek nergens voor nodig, rustige zee en de overtocht duurde maar 15 minuten!

Bij de Rock aangemeerd kregen we informatie over Alcatraz, waar je de audiotour kon krijgen en….voor minder mobielen was er een elektrische trammetje (soort golfcar ). Het was een korte klim omhoog maar het leek me toch verstandig om dat trammetje te nemen. Daar zit je dan normaal hartstikke sportief en vol energie mee te gaan met een tram voor mindervaliden ;-( . Nou ja wel fijn dat het er is!

De audiotour door Alcatraz was erg informatief en leuk. Het wordt zogenaamd verteld door ex-Acatraz gedetineerden. Jeetje dat moet echt wel vreselijk zijn geweest in zo’n kleine cel.Leuk was het verhaal over DE ontsnapping in1963.

20130527_133009 20130527_140518

Drie gevangenen hadden met behulp van lepels een gat in de muur gemaakt (daar hadden ze ong een jaar over gedaan) en waren via de luchtschacht achter hun cel op het dak weten te komen. Daarna zijn ze nooit meer gezien. Het vermoeden is dat ze verdronken zijn. Het is 1,5 km naar de kust, zeer sterke stroming en ijskoud water! Deze ontsnapping (en de hoge kosten van dit hotel) was de aanleiding om Alcatraz te sluiten.

Sjoks, sjoks weer naar beneden. Het invalidenvervoer duurde me te lang (niet goed ter been maar nog steeds ongeduldig). Op schildpaddentempo ging ik naar beneden maar het ook weer gered.

In de Ferry terug had ik al moeite om mijn ogen open te houden, de zeeziekpil a.k.a. slaappil begon te werken.

Weer vast land onder de voeten besloten we om nog even naar Fishermanswarf te gaan. En nu zagen we de zeeleeuwen. Auh, Auh zeeleeuwen in allerlei formaten lagen naast- en op elkaar op de steigers die speciaal voor ze zijn aangelegd. Auh, Auh Nog even door de gezelligheid gelopen, wat drinken en een klein hapje eten en met de F-lijn weer terug naar de Ferry Building waar we op de BART konden stappen.

Hoeveel sardientjes kan je eigenlijk stoppen in zo’n F trammetje? Hutje mutje, tering, tering, tering (Haagse bel) werden we vervoerd. Auuuu mijn benen, wat is het toch kan ik niet meer tegen het stadsleven? In San Diego had ik ook zo’n last.

Gelukkig weer 45 minuten zitten in het BART treintje. ZZzzzz het slaapmiddel werkte goed. ‘s avonds in de camper was ik helemaal duf. Zzzzzzz ff een slokje koffie…ZZzzzzzz ‘Moet je niet gaan slapen Ies?’ ‘Uhhhh nee het is pas kwart voor 9, om half 10 op zijn vroegsszzzzzzzzzt’. ZZzzzzzzzz’ ZZzzzzzzzzzzzz wel te rusten!

28 mei 2013

Onze laatste dag om San Francisco te ontdekken. Vandaag weer een gewone werkdag voor de Amerikanen dus we hoopten om minder drukte…..jaaa dat was het zeker! Ga nooit in het weekend of op een feestdag naar SF! Dat is onze tip!

We hadden voor vandaag een aantal dingen op het program China Town, Golden Gate Park tour en de crookiest street of SF (die trouwens niet echt de crookiest is!). Done it all!

Vanochtend 2 paracetamol ingenomen dus ik ging als een roadrunner door China Town. Yeah!

China Town vonden we allebei heel leuk. Mooie gebouwen met Chinees uiterlijk, restaurantjes en winkeltjes met prullaria maar ook hele mooie dingen. En zo lekker rustig!! Nou ja relatief gezien dan met de drukte die er van het weekend was in SF.

USA375 CIMG6455

Als je in China Town bent dan moet je daar natuurlijk ook wat gaan eten. We hebben een heerlijk vegetarische maaltijd genomen. Voor toe een gratis ijsje (die ik nog lekkerder vond dan het eten) met fortune cookie, we krijgen allebei al het geluk van de wereld!

Iets minder soepel (paracetemol begon zeker al uit te werken) liepen we terug naar Union Square waar we de hop on-off bus van 2 uur naar Golden Gate Park wilden nemen. Ik liep sneller dan gedacht want we waren er ruim op tijd (of rijdt die bus gewoon nooit op tijd?).

De tour ging door een mooi gedeelte van SF met Victoriaanse huizen. Prachtig! Het Golden Gate Park was ook mooi maar wel fripsig want er kwam weer mist opzetten vanuit de zee. We zaten lekker helemaal achterin de bus op het achterste bankje en konden van links naar rechts hoppen om foto’s te maken. Dit zonder op te staan anders wordt je geelectrocuteerd door een van de 660 volts kabels in the streets of SF!

Wat een geluk op Union Square aangekomen hopten we zo op de bus die richting Lombard street ging. Hop off na 3 haltes. WAT!!!! Dat hele stuk omhoog?! OMG dat was wel erg steil….maar ook dit heb ik gered. Ik was het niet eens die klaagde over mijn benen (ik voel ze toch al de hele tijd), maar Wim, die last had van zijn enkel. Het laatste stuk was helemaal erg, zeker een stijgingspercentage van 20%!

Daar stonden we dan onder het bochtige straatje, moesten we nog verder omhoog! Nou ja dat kan er dan ook nog wel bij. Er staan hier dagelijks mensen (touristen) in de file te wachten om dit straatje af te kunnen rijden. Er staan ook nog woonhuizen, vreselijk toch als je daar woont!

Bovengekomen leek het Wim een beter idee om een kabeltrammetje terug te nemen CIMG6517tering, tering, tering. Het kost wel $6 per persoon maar toch wel errug leuk! Tering, tering, tering jeetje het leek wel een USA393achtbaan zo steil waren sommige afdalingen. Tot de eindhalte meegereden (waar ook een BART station is) want we hebben natuurlijk niet voor niets $6 betaald.

Ik wilde nog een keertje naar de Ross Dress for Less en kwam daar nu iets minder enthousiast vandaan. Errug leuk voor het scoren van een goedkoop jurkje maar daar had ik er al 2 van en een Kniesje in een jurk is eigenlijk helemaal niet zo charmant.

Ook de BART was ons gunstig gezind want we hoefden maar 1 minuut te wachten. We zaten wel net in de avondspits dus veel mensen aan boord. Zo het laatste avondje in de RV. Morgen een minder leuke dag ;-(