Šibenik en Sokolarski Center

20 september 2015

Kroatie149

Kijk eens hoe leuk oehoe, oehoe. Je kan een uil met je hoofd ‘aaien’ en dat zal hij gewoon toestaan!

Dit hebben we geleerd in het Sokolarski Centre in de buurt van Sibenik. Weer een tip van de Lonely Planet. Thank you!
Het was vandaag ook een mindere dag qua weer (flink geregend vannacht) dus een prima dag om naar dit roofvogelopvangcentrum te gaan.

Toen we aankwamen konden we aanschuiven bij de tour die net bezig was. Dat was voor 2 andere bezoekers en ons 2-tjes! Na 5 minuten kregen wij alleen uitleg want de 2 andere bezoekers vonden het niets meer nadat er een dood kuikentje gevoerd werd aan Mordechai de uil.
De jongeman die de uitleg gaf was erg onderhoudend en gaf goede uitleg over Mordechai en later Charley de valk.
Ik ben geen held met vogels, vind het maar niets dat gefladder bij mijn hoofd :-(. Wim heeft ze allebei vastgehouden en gevoerd.
Een uil moet je dus niet proberen met je hand te benaderen maar je hoofd. Bij de valk kon je terwijl hij at je hand op het kuiken leggen en hij pikte netjes langs je hand heen (uiteraard heeft deze held dat niet geprobeerd 🙂 )`Kroatie153

Een valk heeft naast een heel goed zicht ook een bijzonder goed gehoor. Hij ziet bijv. in slowmotion zodat hij een zwakke prooi kan ontdekken en isoleren en hij kan zich met zijn gehoor op een vierkante meter land concentreren en het afbakenen zodat hij niets van de omgevingsgeluiden hoort. Fantastisch toch?!?

 

Met deze grote vogel durfde ik wel op de foto  🙂 Kroatie155

Het volgende op het dagprogramma was de historische stad Šibenik in het hart van Dalamatië. Hoogtepunt is de Sint-Jacobuskathedraal, het architectonisch meesterwerk van de twee grote kunstenaars van Dalmatië, Juraj de Dalmatiër (whats in a name!) en Nicolaas de Florentijn.
Het was zeker een meesterwerk! Ik vind een kerk of oud gebouw vaak mooi maar heb meestal  niet het geduld om er echt lang en gedetailleerd naar te kijken. Bij dit gebouw wel! Veel mooie en leuke details op de gevel.

DSC04979 Kroatie158

Kroatie159

 

Door de leuke nauwe Middeleeuwse straatjes omhoog geklommen naar het St-Michaëls fort waar we een schitterend uitzicht hadden.

Weer terug naar beneden. ‘Hoe zullen we gaan door het steegje rechtdoor of naar rechts?’ vroeg ik aan Wim.
Het werd rechts. Ik kijk een man aan die ons tegemoet liep die verdomd veel op een collega van ons leek. Nou hij leek er niet alleen op, hij was het ook!! Woeha niet te geloven toch. We moesten wel allebei twee keer kijken van ‘jou ken ik toch, maar niet in deze omgeving’.  Hilarisch! ?IMG_0657

Na een kort gezellig moment allebei onze eigen weg weer vervolgd. Nog even op een terrasje gezeten en nagedacht over het toevallige moment (hadden we rechtdoor gelopen hadden we elkaar niet gezien). Weer terug naar de auto….en weer naar het huisje in Biograd.

Wim kreeg op de veranda gezelschap van een eigenaardig insect. Op de foto is hij weer terug in een boom maar hij zat daarvoor op de armleuning van Wim zijn stoel!

DSC04989

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.