Snorkelen Amed

7 en 8 mei 2016

Een waar snorkelparadijs hier in Amed! De afgelopen 2 dagen op 4 verschillende plekken gesnorkeld!

De ochtend van 8 mei werd het ontbijt door twee Balinese meisje bereid in onze villa. Er zit een klein keukentje bij de villa. Tegen betaling van 40.000 Rupiah pp (nog geen 3 euro) wordt het ontbijt voor je klaargemaakt. Aan het tafeltje in onze ‘eigen’  tuintje ontbeten.

Om 10 uur waren we klaar om naar de gezonken Japanse vissersboot te gaan. Gisteravond werden we al door een Balinees aangesproken of we niet met hem op de boot naar een koraalrif verderop wilden. Daar kwam onze ‘vriend’ alweer aan. Echt wel heel aardig hoor maar no thank you. Grote glimlach 🙂  Je kan hier  gemakkelijk op verschillende plekken vanaf het strand snorkelen, dan hoef ik niet mee met een boot….ik word al zeeziek van het snorkelen 🙁

Deze snorkelplek viel een beetje tegen. Niet echt goed zicht. Wel veel vissen gezien maar het fotograferen ging wat lastig. Ik dacht dat het heel bijzonder zou zijn om boven een scheepswrak te snorkelen maar dat was het hier in ieder geval niet. Wel leuk was het uitzicht vanaf het water op het smalle strookje strand helemaal vol met traditionele vissersbootjes (jukungs)!

Op het droge nog een bakkie Balinese Copi genomen, zo grappig 🙂 dat ze hier de letter
‘f’ niet kennen. Die wordt dus een ‘p’ .  De koffie is hetzelfde als Turkse koffie, niet alles op drinken anders heb je een hap koffiedrab in je mond!

Al onze spullen weer ingepakt (man wat sjouwen we toch weer veel mee!), achterin Jimmy gelegd. Da’s wel handig zo’n jeepje zonder achterbank kan je lekker veel vervoeren 🙂 .
Tweede snorkelplek voor vandaag was Lipah. Voor 100.000 Rupiah twee strandbedjes met parasol gehuurd.
Eerst een hapje eten, eten een beetje laten zakken en we waren klaar voor de tweede snorkel ronde. Hier meer koraal en heel goed zicht. Het was weer als in een groot Aquarium!!

Dit was wel een leuk strand en snorkelplek dus de rest van de middag hier doorgebracht.

Als je relaxt op het strand ligt zie je er als toerist schijnbaar ook uit alsof je behoefte hebt aan een massage.
Massage?  Maybe later? 

9 mei het ontbijt in het restaurant naast Villa Adi genuttigd. Dit was slecht 10.000 rupiah duurder, het was veel meer en we kunnen gaan wanneer wij willen. Wij houden wel van een beetje onafhankelijkheid :-).

Over onafhankelijkheid gesproken. Veel Balinese kijken ook erg verbaasd dat we zelf rijden.
Taxi, taxi tomorrow?
No thanx I already have a driver. 
Dan wijs ik naar Wim.
Grote smile 🙂

Zo bracht hij ons deze ochtend naar Tulamben. Ongeveer 15 km ten westen van Amed.

Wij dachten dat het op zondag wel rustig zou zijn op de weg. Opeens stonden we stil. Waarom? Er werd een boom gekapt en dan neem je gewoon de helft van de (al niet zo brede) weg in beslag. Fantastisch!!

IMG_9623

De rest van de rit verliep rustig.

Vlak voor de kust van Tulamben ligt het wrak van het Amerikaanse koopvaardijschip Liberty. Dit schip werd in WO II door de Japanners tot zinken gebracht. Het is nu een van de populairste duikplekken van Bali. Je kan er ook heel goed snorkelen 🙂 . Het wrak ligt namelijk maar 50 meter van de kust.
Bij dit wrak snorkelen was echt geweldig!! Super helder water en al die luchtbelletjes van de duikers gaven het iets speciaals.

Toen wij na een uur het water weer uitkwamen was het aan de kant een drukte van jewelste met duikers. De duikflessen werden door tengere Balinese vrouwtjes op hun hoofd naar de duikers gebracht.

Een hapje gegeten en weer richting Amed, want het werd nu wel heel erg druk in het water.

Dus op naar de volgende snorkelplek in Amed of eigenlijk in Jemeluk. Amed is een dorpje maar ook de naam voor de gehele kuststrook die begint bij Amed en eindigt bij het dorpje Aas, de precieze afstand moet ik schuldig bijven.
Zo ligt Villa Adi in het dorpje Banutan maar we noemen het Amed 🙂

In Jemeluk een plek gevonden waar we wel voor 50.000 rupiah twee strandbedjes konden huren. Goedkoper dan de dag daarvoor in Lipah maar het was dan ook wel wat armoediger. Zo ook op en aan het strand zelf, maar in het water…WAUW!!!

Tussen de eerste en tweede snorkelronde hadden we een hapje gegeten, en………wat rijst bewaard 🙂  Visjes voeren!! Leuk!!!

Mijn bril begon te beslaan dus ik na een minuut of 40 er weer uit. Wim a.k.a. Man van Atlantis hield het daarna nog drie kwartier uit! Hij kwam helemaal gerimpeld het water uit.

Op dit strand waren ook veel locals , misschien omdat het zondag was, en dat was leuk om naar te kijken. Vooral al die vrolijke, spelende kindertjes!
De zon begon al bijna onder te gaan, dat gaf mooi licht!

We hebben drie leuke dagen gehad in Amed. Heerlijk verblijf en geweldige plek om een paar dagen al snorkelend te relaxen!

Foto’s dag 1

Foto’s dag 2

1 gedachte op “Snorkelen Amed

 1. Hoi Wim en Isa.

  Zo te lezen deze keer met snorkelen niet zeeziek geweest ?
  Lekker praatje….moet je dan ook echt overgeven of is alleen dat misselijk-gevoel er ?
  Mensenkinderen wat een belevenissen.
  Niet normaal zeg ,teveel voor een mens !
  Wel geweldig zeg en….dat is wel heel minnetjes uitgedrukt .
  Kuskus Tot het volgende replay.
  Kitty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.