Split

24 september 2015

Zo lig je nog lekker in je zwemkleding op het strand met 25 graden en zo loop je in de regen met een t-shirt, vestje en regenjas door Split met 15 graden!

 

IMG_0714

Kroatie222

Wat een hondeweer vandaag. Regen, regen, onweer, wind, regen en nog eens regen!!!!
‘s-Ochtends bij het huisje gebleven om aan te kijken of het weer nog wat zou opknappen (niet dus 🙁 ) Tijd nuttig besteed met het bijwerken van het reisverslag en de foto’s want dat was er de afgelopen dagen een beetje bij ingeschoten.
Om 2 uur, ondanks het aanhoudende slechte weer, toch maar besloten om naar Split te gaan. Er was ook een gedeelte van het paleis van Diocletianus , de ondergrondse zalen, die bezocht konden worden. Daar zou het wel droog zijn…en dat was het alhoewel er op een aantal plekken water doorsijpelde.

Het paleis van Diocletianus, dat op de werelderfgoedlijst staat, werd gebouwd in opdracht Kroatie213van de Romeinse Keizer Diocletianus. De bouw begon in het jaar 298 en duurde zo’n 10 jaar. Gebouwd met steen van het eiland Braĉ. Het complex was enorm groot, 180 meter breed en 215 meter lang. Het is nu nog steeds deze afmeting alleen is het in de honderden  jaren na de bouw overgenomen door de bevolking die er huizen in bouwden . De tand des tijds heeft het gebouw verzwolgen. Als je er door loopt zie zo nu en dan een stukje van het oude Romeinse paleis opduiken.

Vooral bij het Peristilium zie je goed de vermenging van de verschillende stijlen. Het heeft zijn Romeinse karakter bewaard en in de loop van de tijd zijn er nieuwe elementen toegevoegd die naadloos in elkaar passen!

Kroatie221

 

Ondanks het slecht weer waren er toch heel veel toeristen. Die groepen zijn echt irritant als ze allemaal een paraplu op hebben!! ?

Eerst het ondergrondse deel bezocht . Waarschijnlijk werden hier de slaven ondergebracht. In dit ondergrondse deel kreeg je een idee van de indeling van de keizerlijke vertrekken er boven die hetzelfde grondplan hadden.
Je zag hier goed hoe dik de muren zijn! Sommige wel drie meter dik! Imposant om te zien en helemaal als je weet dat het bijna 2000 jaar geleden gebouwd is.

Wim leunt tegen 1 van de dikke muren!

Wim leunt tegen 1 van de dikke muren!

Het was heerlijk droog en behaaglijk beneden. Boven gekomen regende het gelukkig wat minder en konden we nog door de straatjes struinen en wat van de historische oude stad bewonderen. Met droog weer (zon hoeft nog niet eens) was het toch wel leuker geweest maar we hebben het toch maar gezien! Been there done that, check √. ?

Foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.