Tirta Gangga en Pura Lempuyang

Bali375

Taman Tirta Gangga (water van de ganges) is het tweede waterpaleis dat de laatste rajah van Karangasem liet bouwen.
In de ochtend stond een bezoek aan dit paleis van zijn dromen gepland. De goede man had een zwak voor waterwerken. 
Het paleis is gebouwd in 1948 en ook deze (net als de Taman Ujung die we eerder hadden bezocht) werd verwoest eerst door de laatste uitbarsting van de Gunung Agung in 1963 en toen kwam er ook nog de aardbeving van 1979 overheen.

Als dit de ruine was, dan moet het echte paleis wel heel mooi zijn geweest! Het lag er prachtig bij! Er zijn een aantal bassins met daarin verschillende beelden als waterspuwers. Door een van de bassins kon je van steen naar steen er door/overheen lopen. In het water heel veel vissen!

De bruggetjes waren met slangen versierd en helemaal achterin was een klein pleintje dat een meditatieplek was. Dit hoorde ik een gids vertellen.
 Het zag er niet echt als een meditatieplek uit want de beelden die het omringden zagen er nogal eng uit 🙁 !

Er waren ook twee bassins waar in gezwommen kon worden, dat hebben we niet gedaan.

Wel even naar het restaurant voor een Bali copi met iets lekkers. Hmmmmmm!!!!

Volgende op het programma was een bezoek aan Pura Lempuyang. Een tip van de Lonely Planet die begon met de zin ‘We swear, you’ll thank us for this’ . Het was absoluut een goede tip en we danken ze dat we van te voren wisten hoeveel treden je moest beklimmen als je naar de hoogste tempel wilde gaan: 1700!!!
Dank je, we wisten zeker dat we dat niet helemaal wilden doen! 🙂

In het dorpje Kemuda waar dit tempelcomplex (het bestaat uit meerdere tempels) ligt hoorden ze ons al 10 minuten van te voren aankomen. Vrooeemmmmm, vroemmmmmmm met moeite ging Jimmy in de eerste versnelling omhoog en produceerde daarbij een hoop motorgeronk 🙂 De jongen die ons aanwijzingen gaf om Jimmy te parkeren, het was heuveltje op dus hij plaatste een steen achter het achterwiel, vond het wel een ‘good car’ . Tja het is ook allemaal relatief als je waarschijnlijk helemaal geen auto bezit.

Na het betalen van een vrijwillige donatie voor het betreden van het ‘complex’ hielp hij ons met het handig ombinden van de sarongs zodat we tijdens het trapklimmen er niet met onze voeten in verstrikt zouden raken. Hij gaf een uitleg van de verschillende tempels en hoe je het beste kon lopen. Fotootje van de plattegrond gemaakt en daar begon het geklim.

De eerste tempel zou de grootste en de mooiste zijn. Deze was slechts een aantal traptreden omhoog.
 Indrukwekkend!! Met een prachtig uitzicht op de Gunung Agung die eens niet helemaal in de wolken was gehuld .
Er waren drie trappen om de tempel te betreden, wij mochten niet via de middelste trap omhoog want die was alleen voor als er een ceremonie was. De trapleuningen waren slangen met aan de voorkant de gigantische slangenkoppen.

Via een geasfalteerde weg ging je naar de volgende trappen, voor 20.000 rupiah pp werd je gebracht met de scootertaxi 🙂 Dat hebben we maar gedaan en gelukkig wat het was IMG_0676best wel een stukje en flink steil. Zo konden we uitgerust aan een deel van de 1700 treden beginnen.

Hoeveel we er precies hebben beklommen hebben we niet geteld maar het waren er toch wel aardig wat. We liepen de de-tour die je bij 3 andere tempels bracht waarvan een weer prachtig lag met uitzicht op de Guning Anung! 
We liepen door een jungle het was groen en heerlijk rustig.
De locals probeerden ook hier weer een graantje mee te pikken want er waren ook op deze ‘ onmogelijke plek’ een aantal warungs om wat te drinken of eten. Hoe krijgen ze die spullen omhoog?

Oh ja beneden werden we ook gewaarschuwd voor apen, maar deze waren hartstikke schuw! Deze waren, zoals het hoort, bang voor mensen en gingen weg als ze je zagen. Vooral mijn grote camera was eng! Zodra ik die voor mijn gezicht deed was het wegvluchten!! Ze heeft een wapen!! 🙂

De weg terug helemaal op eigen kracht gedaan. Nu zagen we pas goed hoe stijl die weg was, gelukkig maar dat we die niet zelf omhoog hebben gelopen!

Naar beneden bracht Jimmy het er een stuk beter van af 🙂

Het was inmiddels al half 4 en we hadden nog niet geluncht, het gebak van vanochtend was toch een goede bodem maar we begonnen nu wel trek te krijgen.
Vlak na Tirta gangga zag ik links een restaurant. Remmen!! We stopten net iets te laat maar rechts zat ook een restaurant en die zag er eigenlijk veel leuker uit. 
Het was gebouwd op een voormalig rijstterras en bestond ook uit verschillende terrassen met tafeltjes. Mooi uitzicht over het rijstveld waar rijstboeren aan het werk waren.
De duck tutu was verrukkelijk!!! Dit is het lekkerste wat ik de afgelopen 3 weken heb gegeten. Die saus was een explosie van elkaar complementerende smaken. Zoooo lekkkerrr!! Echt een aanrader, dus mocht je in de buurt zijn 🙂 Het restaurant heet Dewata Agung.

Morgen een strand- snorkeldag, beetje rustig aan doen en dan zit het er vrijdag alweer op. We hebben dan nog bijna de hele dag, geregeld dat we om een uur of 3 kunnen uitchecken. Dit was niet gratis daar moeten we 200.000 rupiah voor betalen. In dit hotel is alles wat je extra wil tegen betaling. Ontbijt is niet zoveel (wel genoeg) als je dan extra toast wil moet je ook bijbetalen. Wat armoedig! Extra koffie is dan gelukkig wel weer gratis.

Bye, bye Bali….op naar de volgende vakantie in oktober 🙂 🙂 .

foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.