Van Bryce Canyon naar Capitol Reef

17 oktober 2012

CIMG0875

 

USA126

 

 

 

 

 

Weer bijna een dag voorbij in het mooie U S of A. We staan nu op de campground in Fruita bij  Capitol Reef voor slechts $ 10! Het ligt in een boomgaard, waarvan de bomen nu prachtig in de herfstkleuren staan, met het gebergte van Capitol Reef op de achtergrond. Alleen zien we er nu weinig van in het donker! Verder geen voorzieningen hier, dus dat wordt voor de 1e x douchen in de camper.

Wat hebben we gedaan op woensdag de 17e oktober…..

Vanochtend op de campground in Bryce kregen we gezelschap van 3 herten (of waren het elks?) die lekker aan het grazen waren achter onze camper. We konden ze goed zien terwijl wij aan het ontbijten waren, gezellig samen eten.

Eerst even de tank weer vol gegooid. Het was F ‘piep’ ing koud en als je dan 18 gallons moet tanken..brrrrrrr En daar gingen we weer op weg over de highway 12 East. Het zonnetje scheen en in de camper was het inmiddels lekker warm dankzij de verwarming.

Na ongeveer een uurtje rijden zijn we gestopt bij het Petrified Forest. Een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer. Het was een leuke wandeling, ook dankzij een foldertje die je aan het begin van de wandeling kon meenemen met daarin uitleg over verschillende interessante punten tijdens de wandeling. Kan je je voorstellen dat die plek waar we liepen 150 miljoen jaar geleden op de hoogte van de evenaar lag! Het is helemaal verschoven. De versteende bomen zijn veroorzaakt door een eruptie van een vulkaan (die er nu niet meer is) 50 miljoen jaar geleden! Jeetje wat is dan een mensenleven, een knipper met je ogen en het is voorbij! De versteende bomen waren mooi om te zien. Je zag echt dat het bomen waren geweest, met de bast en de jaarringen maar dan ook nog met prachtige kleuren erin doordat het versteend is.

De weg weer vervolgd over de Scenic Bway 12. Het landschap was zeer afwisselend.

Het meest bizarre waren bossen met alleen maar berken. Sommige hadden nog bladeren in prachtige herfstkleuren maar de meerderheid was kaal. Het leken net luciferhoutjes boven op een berg. De bergtop gepasseerd, weer een ander landschap. Nog steeds berkenbomen maar nu met dennenbomen er tussen en in de verte een rood landschap.

Dat rode landschap was Capitol Reef! Prachtig!

Capitol Reef is een Water Pocket Fold, een 160 km lange plooi in het aardoppervlak  die in lange, kleurige golven van steen dwars door het woestijnbekken loopt (dit is weer even goed jatwerk uit een reisgidsje 😉 )

Klik een foto, gauw een stukje filmen, klik, klik, film, film….ik had het opeens druk. Wat een prachtige rode wereld.

 

USA115

USA114

 

 

 

 

Door Capitol Reef loopt een Scenic Drive die we wilde doen, maar eerst even kijken of er nog plek was op de campground.

Geen receptie hier maar zelfregistratie. Dat werkt als volgt. Bij de ingang van de campground pak je een envelopje, waarop je je gegevens zet en aangeeft op welke plek je staat. Stop $ 10 in het envelopje en doe die in de bus.  Niet vergeten om een deel af te scheuren van de envelop, want dat deel clip je op de plek waar je staat zodat andere weten dat die plek bezet is.

Eerst ff rondgereden om te kijken of er nog plek was en zo ja of dat dan een geschikte plek zou zijn. Dat is uiteindelijk gelukt. Wel eerst nog op 2 andere plekken gestaan maar tenslotte is het plek 42 geworden.

Na een snelle lunch  hebben we de scenic drive gedaan. Een geasfalteerde weg door het park. Aan het eind was een verharde weg, zouden we die wel of niet nemen. Die weg leidde namelijk naar een punt waar je een korte wandeling kon doen door Capitol Gorge. Hee, daar kwam een camper de onverharde weg uitgereden. Nou dan kunnen wij dat ook wel doen. Zo gezegd zo gedaan….vroem, vroem hobbeldebobbel. Nou ja het viel eigenlijk wel mee. Het was een mooie weg, dwars door de kloof vlak langs de wanden!

Aan het eind was een parkeerplaats vanaf waar je een wandeling kon doen. De wandeling ging door de kloof, waarbij je door een soort van rivierbedding liep met de loodrechte wanden naast je. Hier hebben de pioniers doorheen gereisd met paard en wagen. Een van de wanden heet de Pioneer Registers, daar hebben ze hun namen ingegraveerd. Er stonden inderdaad wat namen tussen met data uit de 19e eeuw, maar ja dat kan ik er nu ook inzetten dus of het waar is?! Alhoewel je nu een boete krijgt van $250 als  je iets op de wanden schrijft!

De Scenic Drive weer teruggereden, naar sunset point. Je raadt het al waarom we daar heengingen…om van de zonsondergang te genieten. Eerst weer hobbeldebobbel over een onverharde weg. Humbdiedumb, it’s going to be a bumby ride. Wel mooi bij sunset point maar niet spectaculair.

Het was inmiddels al half zeven geweest dus tijd om weer terug te gaan naar de campground. He, staat daar nou een ander camper op plek 42? Ja hoor, dat zou toch niet waar zijn!

Er kwam iemand aangefietst, die zich verontschuldigde dat ze het registratiebriefje te laat hadden gezien, en de camper reed al weer weg. Misschien ligt nu hun hele avondmaal door de camper want ze stonden net te koken!

Jeetje wat is het weer donker buiten!  Een uur geleden brandde er nog overal lichtjes, maar het lijkt er op dat de helft van de campground al op 1 oor ligt! Moeten wij ook maar niet al te lang mee wachten.