We're going downunder

And we say….
We are going to the land downunder 
Where women  glow and man plunder
Can’t you hear, can’t you hear the thunder
You better run you better take cover 

oh Yeah!

 

Australie het land ‘daar beneden’ , zo genoemd door de Australiërs omdat het zo afgelegen ligt.  

Het vijf na grootste land ter wereld. Eigenlijk het grootste eiland ter wereld, ware het niet dat het niet als eiland maar als continent wordt gezien. 

Hoe groot is het dan?
Groot!! Het heeft een oppervlakte van 7.682.300 km2. Van noord naar zuid is het (hemelsbreed) 3700 km, van oost naar west 4000 km. Waarschijnlijk krijg je er een beter beeld bij als je Australie op Europa legt. 

In 34 dagen  gaan wij een deel van dit grootse land ontdekken. Dit doen wij met ons favoriete vervoermiddel voor een roadtrip…de camper. Dit keer een bescheiden model. De Berth Ultima Plus van Maui, geboekt via Travelhome

Onze trip gaat van Darwin in het noorden naar Perth in het zuid-westen.  
Dit deel van Australië is uitgestrekt en dunbevolkt en mag zich de eigenaar noemen van enkele van de mooiste natuurparken van dit land. 
De echte out-back ervaring, met een 4WD door de Kimberleys, laten we (samen met al het stof en hobbelige wegen) aan ons voorbijgaan. Met onze 2WD camper zit dat er niet in. 

 

De Kimberleys zijn ruim vijfmaal zo groot als Nederland en België samen en er wonen slechts 35.000 mensen

De Bungle Bungle Range in Purnululu NP wordt beschreven als een van de mooiste en indrukwekkendste landschappen.  Deze willen we wel graag ontdekken. Dit kan met een 4WD dagtour of een helikoptervlucht van een half uur tot een uur.

Aan de Australische westkust ligt het grootste kustrif van de wereld, het Ningaloo Rif. Het heeft een lengte van 260 km en ligt op sommige plekken zo dicht bij het kust dat het zwemmend kan worden bereikt.  Een snorkelparadijs!

De westkust biedt nog meer unieke plekken:
– Shell Beach,  een 110 km lang strand dat bestaat uit miljoenen schelpjes die op sommige plekken een laag van 10 meter vormen.  Het is een van de enige twee stranden ter wereld die op deze manier is gevormd. 
– Hamelin Pool, in het heldere ondiepe water van deze baai leven stromatolieten. Stromatolieten zijn de oudste levende fossielen op aarde met een geschatte ouderdom van 3,5 miljard jaar.  
– De Pilbara regio, een gebied zeven keer zo groot als de Benelux, met minder dan 100.000 inwoners. Het Karijini NP ligt in dit gebied. Hier zijn door erosie ingesneden kloven en kleurige rotsformatie te vinden.

Weet je waar Australië nog meer uniek in is en nr 1 in mag worden genoemd?
In de giftigste en dodelijkste dieren die er voor komen. Spinnen, slangen, kwallen, haaien en zoutwaterkrokodillen (salties).
De irritantste komen er ook in grote getale voor. De Aussies weten ze liefelijk mozzies te noemen, wij zien ze liever niet.  Op het internet zijn beschrijvingen van plekken waar het aantal muggen en sandflies wordt omschreven als zijnde van ‘biblical proportions’.  No worries mate, wij zijn voorbereid!

Gaan de muggenwerende kleding, de vitamine B1 die we slikken, de royale hoeveelheden deet en de hoofdnetjes ons genoeg beschermen?

Be brave. Take risks. Nothing can substitute experience
Paolo Coelho