Yosemite

2 t/m 4 mei 2013

USA21

2 mei 2013

Het is nu half 9 ‘s avonds en het is bijna pikdonker buiten. We staan op een campground in Wawona zonder voorzieningen. Ja er zijn wc’s die ‘out of order’ zijn, waarvoor in de plaats van die Dixies zijn neergezet…geen voorzieningen dus! Wim gaat zo de zak met vuil weggooien, zodat Yogi bear niet opeens vanavond in de camper staat! We moeten al het eten uit het zicht hebben opgeborgen in de kastjes of koelkast en het vuil hebben weggegooid.

Voor mensen die in een tent slapen staat er op de kampeerplek een grote metalen kist waarin al het eten en toiletartikelen moeten worden opgeborgen. Arghh ik zou niet zo lekker slapen in mijn tentje! Over slapen gesproken…we hebben het gisteren zowaar uitgehouden tot 22:00 uur!

Vanochtend wel weer vroeg wakker, om 6 uur was ik er al uit en ben ik het ontbijt gaan klaarmaken. Rustig aan gedaan, om 8:45 vertrokken we richting Yosemite. Het was een leuke rit langs de woest kolkende rivier Merced en de vele dennebomen. Bij de entree van het NP aangekomen konden we doorrijden, we hadden nog een jaarpas die we vorig jaar hadden aangeschaft. Onze eindbestemming voor vandaag was dus Wawona maar we gingen eerst richting Yosemite village/valley. Prachtig hoor de weg door de dennebossen. In de verte zagen we de eerste waterval al.

Fotostop!

USA7

Indrukwekkend landschap, een weidse vallei met impossante torenhoge grijze kliffen en rotsformaties. Je kon ook naar de waterval lopen maar Kniesje zag dat niet zo zitten. Hop weer in de camper en na 5 minuten weer stoppen, voor de volgende waterval. Deze was mooier, prachtig smaragdgroen watertje er voor. Hier wel een stukje gelopen. Lekker in het zonnetje, het was behoorlijk warm! Ja mijn been hield het goed, en dat voor het eerst zonder pijnstillers! Ik voelde mijn been wel maar het was dragelijk, alleen de snelheid is er nog niet.

Zo nu is het echt aardedonker buiten!!

In Yosemite de RV op de parkeerplaats gezet en verder met de gratis shuttlebus. Eens kijken wat er allemaal te zien en te doen is. Bij stop nummer 8 kon je fietsen huren. Er lopen verschillende wandel- en fietspaden door het park. Lopen gaat nog niet echt maar fietsen dat moet wel lukken. Daar zijn we dus uit de bus gehopt om te kijken hoe duur het is en wat voor een soort fietsen het zijn. Maar eerst even naar het restaurant want het was rond lunchtijd en we lustten wel weer wat. Puff ik begon mijn been nu toch wel weer te voelen. Ik stond op om naar de WC te gaan, au dat was niet fijn. Dus toch maar weer aan de drugs! En die werken goed! Ik hoop dat ik elke dag een stuk langer zonder kan en dat ik straks ben afgekickt!

Sjoks naar de fietsverhuur. Ja dat lijkt ons wel wat voor morgen, met van die lekkere citycruisers een beetje rustig door het park rijden. Doorgelopen naar de Lower Yosemite Falls, dus zowaar nog een stuk gewandeld! Niet veel voor ons doen, maar voor mij en mijn halfbakken been was het echt wel vermoeiend!

Het was een leuke korte wandeling langs mooie dennebomen en uitzicht op de waterval. Je kon er redelijk dichtbij komen. Wat een geweld dat water! Impossant! De weg terug naar de shuttlebus was iets moeilijker te vinden. Nou ja eigenlijk helemaal niet moeilijk maar als je eerst de verkeerde kant op loopt en vervolgens niet ver genoeg doorloopt…. 😉

De hele route door het park meegereden en bij busstop nr 1 weer uitgestapt om de RV weer op te zoeken. De weg uit het park was anders dan de weg heen (het zijn eenrichtingswegen) dus we hadden weer een heel nieuw uitzicht. Bij een punt gestopt (Tunnelview) met een mooi uitzicht over de vallei.

Het was nog ongeveer een uurtje rijden door de dennebossen naar Wawona. Ik was op zoek naar Yogibear maar helaas niet gezien. Er zijn hier volgens het gidsje ongeveer 500 zwarte beren, dus ik denk dat de kans niet zo groot is dat je een beer ziet.

RV op zijn plek gezet, en lekker in de schaduw van de luifel genieten van een bakkie verse muntthee. Een stukje gelopen over de camping, jeetje mijn been gaat echt goed! Daarna weer onder de luifel genieten van een Coronaatje. ‘Zouden we dat nou wel doen’, zei Wim nog. ‘Ja, joh da’s lekker ff relaxen’ Puff, wel erg relaxt want het sloeg weer in als een bom (maar wel lekker!).

Jeetje, wie heeft het licht uitgedaan buiten echt niet normaal zo donker!!

Na het avondeten maar even een kort tukkie gedaan, want anders gaan we het niet redden vanavond. Daarna gedoucht. Water aan, je nat maken, water uit, inzepen, water aan, zeep afspoelen….klaar! Zo weer lekker fris! Straks lekker slapen en hopen dat Yogi niet opeens naast ons bed staat!

3 mei 2013

20130503_133812

USA27

 

 

We hebben vandaag een hele leuke dag gehad in Yosemite Valley op de huurfietsjes. Ik heb het gered maar aan het eind van de middag was de pijn aan mijn been bijna ondragelijk! Dus het is weer lang leve de pijnstiller!!!

Vanochtend op een iets schappelijker tijdstip opgestaan, kwart voor 7. Al met al voordat we van de campground af waren was het al kwart voor 9, dus het is maar goed ook dat we vroeg op staan. Eerst even tanken. Hmm er is iets met mijn creditcard want die wordt niet geaccepteerd. Dan maar cash betalen. Je moet dan aangeven voor hoeveel je wilt tanken…uuhhh geen idee hoeveel gaat er in?!?!? Nou dan maar voor 50 dollar. Dat was niet genoeg om de tank vol te krijgen, maar genoeg voor de rit van vandaag.

We gingen eens uitrekenen hoeveel benzine we hadden verbruikt. Ons rekenen is ook niet meer wat het was. We begrepen er niets van, zoveel kan ie toch niet verbruiken 🙁 . Ja als je 220 miles door 10 gallon deelt en je komt op 2 uit…Nee dan klopt het niet! Misschien toch niet wakker genoeg?!?

Vroemm weer naar Yosemite Valley waar we vandaag fietsen gingen huren. Leuke citycruisers, helaas zonder versnelling en met terugtrap rem. Ze fietsten wel lekker, behalve heuveltje op dat viel wel tegen. Er zat ook geen bel op. Het fietspad was ook een voetpad dus als er voetgangers in de wegliepen speelde wij zelf voor bel. Tringgg, tringgg, ding, dong. We waren nog niet koud 5 minuten onder weg of ik kreeg vreselijke pijn in mijn rechterlies. Auuuuu, ff stoppen om mijn been te strekken. Puff gaat goed met mij!!!

Was wel weer geinig dat er net een leuke Steller Jay aan kwam vliegen. Een hele mooie blauw/zwarte vogel met een kuifje. ‘Ik had geen pijn hoor, ik stopte omdat ik die vogel zag’ 😉 .

Met mijn linkerbeen ging het fietsen trouwens wel oke, fijn dat mijn recherbeen dan ook zo leuk meewerkt. Als je me elke x zag opstappen, ik leek wel een oud wijf!

Eerste stop was bij Mirror Lake. Fietsen gestald (hoefde niet op slot want er wordt zelden een fiets gejat hier) en een stukje lopen. Wauw dit was mooi!! Prachtig groen water met de spiegeling van de steile kliffen in het water. Erg mooi en sereen. We zijn hier ongeveer een uur gebleven.

USA23

Terug naar de fietsjes die er idd nog stonden en doorgefietst naar Yosemite Village voor de lunch. Mooie hoor dat fietspad door de dennebossen, zo nu en dan een watertje, granieten kliffen op de achtergrond. Een plaatje! Op de weg hier naartoe hadden we het er nog over dat het hier toch niet zo mooi was als in Zion of in Bryce Canyon, maar we nemen onze woorden terug! We laten de foto’s voor zich spreken.

Vanochtend om 10:30 begonnen we met fietsen en om 14:30 waren we weer terug. Toch lekker actief geweest. Zo dacht mijn been er ook over! Pijnstiller die ik gisteren had ingenomen was inmiddels uitgewerkt…. Nog snel even wat boodschapjes doen en weer terug naar de campground. Deze staat nu helemaal vol, maar daar merken we niets van want de plekken zijn heel ruim.

Auuuuuu mijn been….wat is dat toch?!?! Het is niet mijn knie maar mijn scheenbeen en kuit, echt zo pijnlijk. Gelukkig werkt de pijnstiller weer goed dus ik heb mijn traantjes weer gedroogd.

4 mei 2013

Vandaag in Wawona gebleven. We reden lekker op tijd weg vanochtend en dat was maar goed ook want we hadden nogal wat oponthoud.

We gingen eerst naar het dumpstation om de tanks te legen en het water bij te vullen. HetCIMG6102 grijze water (gootsteen en douchewater) liep niet weg. Hoe kon dat nu weer! Er stond nog een stel te dumpen en die waren zo vriendelijk om ons te helpen, maar ja die wisten het eigenlijk ook niet. Waarschijnlijk zat er iets in de afvoer dat blokkeerde.

‘You got a coathanger?’ Vroeg ons ‘ hulpje’. Ha,ha dat was een leuke vraag. Toen we eergisteren de kleding wilde ophangen kwamen we er namelijk achter dat er geen kledinghangers in de kast hingen! We moesten het dus op een andere manier zien te ontstoppen. Wim had een goed idee. Hij heeft de waterslang er op gezet en er kwam prut uit en ja hij liep door. Die prut was rijst die we eergisteren hadden gegeten, schijnbaar toch een beetje in de gootsteen gevallen. Wim zei tegen de vrouw van het behulpzame man dat het maden waren. Ha, ha ze gruwelde helemaal.

Zo, tanks leeg, water bijgevuld en we konden naar Mariposa Grove om de Giant trees (sequoias) te gaan bekijken. Dat was een ritje van ongeveer 15 minuten….en weer terug. No RV’s van 25 ft of langer. We konden in Wawona de RV parkeren en de shuttlebus nemen, die ging om het half uur.

Lekker, toen we uit Wawona wegrijden had ik de bus al zien staan en gedacht ‘da’s misschien ook handig om met de bus te gaan’. Weer terug in Wawona hebben we 40 minuten (!) op de bus moeten wachten. You’re late!

Het duurde even maar uiteindelijk belandden we in Mariposa Grove. Daar kon je een paar leuke wandelingen doen of jezelf met een openlucht trammetje (bus met aanhanger) laten vervoeren. Dat laatste kostte 26 $ per persoon, dus maar met de benenwagen.

Wauw wat indrukwekkend die bomen! Het is niet een bos met alleen maar sequoias maar die er stonden maakten dat we ons weer erg nietig voelden. Het wandelen ging best wel goed, wel in een wat lager tempo dan we gewend zijn en we hebben niet zoveel gelopen als we normaal zouden doen. Het was ook wel genoeg voor mij want terug ging het berg(je)afwaarts en dat is al met al niet zo lekker voor je knieen! Nou loop je natuurlijk ook niet echt lekker door want om de zoveel meter was het weer even stoppen voor een foto. Klik, klik

USA48 USA49-2

 

 

 

 

 

 

Weer terug met de shuttlebus naar Wawona waar we nog even bij een oud dorpje hebben gekeken. Nou ja het is niet echt een dorp, maar een plek waar ze verschillende oude houten huizen uit Yosemite Valley bij elkaar hebben gezet. In de zomer is het leuker want dan lopen er ook mensen in kleding uit de 19e eeuw en kan je een ritje maken met een oude koets. Dan heb je toch wel meer het idee hoe het er vroeger uit zag.

De hele weg terug naar de camping gereden (nog geen 5 minuten) en op da campground een lekker rustig middagje gehad. Lunch klaar gemaakt (om 3 uur ‘s middags), in het zonnetje gezeten, lekker gedoucht, weer even buiten zitten en toen was het alweer tijd om het avondeten te bereiden. Na het avondeten begon bij mij het grote instorten weer. Vreselijk! Gisteravond was het ook zo erg, ik viel in slaap terwijl ik koffie dronk. Hoe zo niet slapen van cafeine?! Het is ook zo verschrikkelijk donker buiten, licht buiten uit bij mij ook het licht uit. Tevens begon mijn been ook weer aan te geven dat ie aanwezig was….auuuuuu ;-(

Morgen gaan we Yosemite verlaten en rijden we richting het volgende NP Kings Canyon en Sequoia. Dat zal wel echt indrukwekkend zijn!